Vihkosaaren uimarannan mai­se­ma­suun­ni­tel­ma

Kevät ja kesä lähenevät kovaa vauhtia ja julkisten rantojen viihtyvyys ja hyvin tehdyt maisemasuunnitelmat tulevat entistä enemmän esille. Myös leikkipaikkojen vuosittaiset turvatarkastukset ovat pian paikallaan, kun lumi sulaa ja leikkipaikkojen käyttö kasvaa. 

Carmenian maisemasuunnittelutoimisto suunnittelee julkisia kohteita, kuten uimarantoja ja tekee tarvittavia turvatarkastuksia mm. leikkipaikoille. Suunnittelemistamme uimarannoista esittelemme tällä kertaa Iin kunnassa sijaitsevan Vihkosaaren uimarannan, joka avattiin uudistuneena kesällä 2019. 

Vihkosaaren uimaranta 

Vihkosaaren uimaranta on suosittu, matalahiekkainen ranta-alue. Se on yksi Iin suosituimmista uimarannoista, jossa on myös avantouintimahdollisuus. Ranta-alueen suunnittelussa tuli siis ottaa huomioon sen suosio sekä ympärivuotinen käyttö. 

Uimarannan suunnitteluprosessi 

Iin kunnan suunnittelutoimeksiantoon sisältyi uusien portaiden ja laiturin suunnittelu sekä puistoalueen suunnittelu 3500m2 uimarannan alueelle. Suunnitteluprosessi tehtiin 2017-2018 ja rakennusvaiheen jälkeen uimaranta avattiin kesälle 2019.  

Uimarannan tulee sopia kaiken ikäisten käyttöön, mahdollistaen lepäämisen, auringon ottamisen, hiekkaleikit lapsille sekä vapaa-ajan vieton Iijoen rannalla. Uimarannasta haluttiin tehdä viihtyisä, sillä se voi antaa jollekulle syyn lähteä kotoa ja liikkua, sekä mahdollisuuden viettää mukavaa rantalomaa tai -päivää rannalla, viihtyisässä ympäristössä. Uimarannan suunnitteluprosessissa oli tärkeää huomioida se ympärivuotinen käyttö, sisältäen myös paremmat kalusteet ja varusteet talvikäyttöön, kuten talvikäyttöön sopiva laituri. Suunnittelussa otetaan aina huomioon myös alueen turvallisuus kaiken ikäisille loppukäyttäjille, sekä alueen siisteys ja siihen tarvittavat varusteet. 

Lähtötilanne 

Suunnittelualueella oli jonkin verran korkeuseroa, joka tuli ottaa huomioon suunnittelussa. Lähtötilanteessa uimarannan alueella oli hiekkaranta ja sinne johtavat portaat. Uimarannan vieressä oli laaja nurmialue, jossa sijaitsi kaksi pöytäryhmää. Alueella kasvaa myös näyttäviä koivuja, jotka halusimme ehdottomasti jättää paikoilleen. Alueelta löytyi myös rantalentopallokenttä, joka säilyi paikallaan.

Vihkosaaren ranta
Lähtötilanne
Vihkosaari
Lähtötilanne

Uusi uimaranta

Suunnittelimme alueelle uuden oleskelualueen sekä kuntoilu- ja leikkipaikat. Oleskelualueelle sijoitettiin aiemmin nurmialueella olleet kaksi pöytäryhmää, joiden päälle asennettiin varjostuskangas. Keskialueelle sijoitettiin ulkogrilli, jossa rannalla kävijöillä on mahdollisuus grillata ja valmistaa ruokaa. Oleskelualue ja sinne johtava käytävä pinnoitettiin kivituhkalla, sillä se tiivistyy käytössä kovaksi, kauniin harmaaksi kerrokseksi, joka on myös helppokulkuinen. 

Uimaranta Vihkosaari kesällä

Leikkialueelle sijoitettiin keinu sekä parkour-välineitä. Leikki- ja parkourvälineiden alusta pinnoitettiin turvalaatoilla, jotta kaikenikäisillä lapsilla on turvallista leikkiä alueella. Voit lukea lisää leikkipuistojen turvallisesta suunnittelusta ja turvatarkastuksista täältä

Suunnittelimme alueelle myös uusia istutuksia ja kulkuväyliä. Aluetta rajattiin pensasistutuksilla. Vehreällä, esteettisellä ja turvalliseksi koetulla ympäristöllä on monia myönteisiä vaikutuksia viihtyisyyteen. Lisää luonnon hyvinvointivaikutuksista voit lukea  Green Care -periaatteista kertovasta blogistamme.

Vihkosaaren uimaranta Ii oleskelualue

Uimarannan laiturille johtavat portaat suunniteltiin niin, että niiden yhteydessä on istuskelutasanteita, joissa esimerkiksi lapsia vahtivat aikuisetvoivat istua ja joille voidaan jättää pyyhkeet uinnin ajaksi. Laituri on käytössä myös talvella talviuintipaikkana. 

Vihkosaaren uimaranta avantouinti
Vihkosaaren uimaranta talvella

Mikäli tarvitset luotettavaa ja ketterää maisemasuunnitteluapua uimarannalle, leikkipaikalle tai muulle julkiselle alueelle, ethän epäröi olla meihin yhteydessä! Hoidamme myös leikkipaikkojen turvatarkastukset.