Reppukujan hoivakodin mai­se­ma­suun­ni­tel­ma

hoidakodin piha-alue

Hoivakotien pihasuunnittelun perustana on syvällinen ymmärrys asukkaiden erityistarpeista ja toiveista. Carmenia korostaa, että hoivakotien pihasuunnittelu ei rajoitu vain kasvien valintaan tai istutuslaatikoiden sijoitteluun, vaan se on kokonaisvaltainen lähestymistapa, joka yhdistää esteettisyyden, toiminnallisuuden ja asukkaiden hyvinvoinnin. Lue lisää yleisestä näkökulmastamme hoivakotien suunnittelussa täältä

Helsinkiläisen Reppukujan hoivakodin pihasuunnittelu käynnistyi vuonna 2019. Pihasta laadittiin alkuun pihasuunnitelmaluonnos ja sitä muokattiin tilaajien toiveiden mukaisesti. Hovako Oy toimi hankkeen kokonaisvastuullisena urakoitsijana ja Carmenia vastasi maisemasuunnittelusta. Vuoden 2021 alussa uudet hoivakodin tilat avattiin, ja siitä lähtien piha on ollut merkittävä ulkoilun ja luonnonläheisyyden tyyssija asukkaille.

Hoivakodin pihasuunnitelma

Reppukujan hoivakodin oleskelupiha on suunniteltu tarjoamaan asukkaille runsaasti mahdollisuuksia ulkoiluun ja rentoutumiseen. Pihaan on suunniteltu kävelyreittejä, levähdyspaikkoja ja oleskelualueita, jotka mahdollistavat yhteiset hetket sekä rauhallisen yksinvietetyn ajan. Lautaverhoillut aidat eivät vain tarjoa näkösuojaa, vaan toimivat myös meluesteenä, mikä luo ympäristöstä rauhoittavan. Laaja betonikiviterassi on suunniteltu esteettömäksi, jolloin se on saavutettavissa myös liikkumisapuvälineillä, kuten pyörätuoleilla ja rollaattoreilla.

Kasvillisuuden keskeinen rooli pihasuunnitelmassa 

Kasvillisuus on avainasemassa hoivakotien pihasuunnittelussa. Turvallisuus on etusijalla, minkä vuoksi istutettavien kasvien on oltava myrkyttömiä ja piikittömiä. Samalla kasvit tuovat pihaan viihtyisyyttä ja pehmeyttä. Reppukujan Hoivakodin terassialuetta koristavat istutuslaatikot, joiden valikoimaan kuuluu rungollisia pikkupuita, pensaita ja perennoja. Pihassa kiertävä käytävä johtaa huvimajoille, jotka tarjoavat suojaisia oleskelutiloja. Käytävän varrelle on istutettu varjoa antavia lehtipuita, ja pihan keskelle on muotoiltu hulevesipainanne, jonka äärelle on istutettu kukkivia perennoja ja koristeheiniä. 

Suunnitteluvaiheessa on huomioitu tarkasti rakennusten ikkunoista avautuvat näkymät, jotta asukkaiden olisi mukava katsella ulos ja nauttia vehreydestä, sillä sairaalaympäristössä on todettu, että potilaat parantuvat nopeammin, jos voivat katsella ikkunastaan puita, joten näkymän huomioiminen on ensiarvoisen tärkeää myös hoivakodeissa. Pihalle on lisäksi sijoitettu syreenipensaita, jotka tarjoavat asukkaille tuoksu- ja aistielämyksiä.

Turvallisuus ja ympäristön huomioiminen piha-suunnitelmassa 

Hulevesien hallinta on integroitu ympäristöön sulavasti. Kiveysalueiden hulevedet ohjataan hulevesipainanteeseen, joka on pinnoitettu luonnonkivillä ja jonka ympärillä on  perennoja ja koristeheiniä. Pysäköinti- ja huoltoalue on sijoitettu selkeästi erilleen oleskelualueesta, jotta toiminnot eivät häiritse asukkaiden rauhaa.

Reppukujan hoivakodin maisemasuunnitelma Helsingissä on kokonaisuus, joka yhdistää toiminnallisuuden, esteettisyyden ja asukkaiden tarpeet. Olemme iloisia että saimme olla mukana tässä projektissa ja toivomme, että suunniteltu piha-alue palvelee asukkaiden tarpeita monipuolisesti.