Hoivakodin piha-alueita suunnitellessa tulee ottaa huomioon useita erilaisia asioita, jotta alueen etupiha, asukaspiha sekä kasvillisuus tukevat asukkaiden turvallisuutta ja viihtyvyyttä. Meille Carmenialla on erittäin tärkeää, että hoivakodin asukkaat ja henkilökunta sekä vierailijat saavat toimivan ja turvallisen ympäristön.
Hoivakodin etupihan tulee tukea esteetöntä liikkumista ja asukaspihan viihtyvyys ja turvallisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä. Tässä artikkelissa kerromme hoivakotien pihasuunnitelman tärkeydestä ja siitä, mitä hoivakodin etu- ja asukaspihoilta vaaditaan.
Etupihan ja pysäköintialueen suunnittelu
Hoivakodin etupihan ja sen pysäköintialueen suunnittelussa tulee tietysti ottaa huomioon esteettömyys, pelastusteiden huomiointi ja pysäköintitilat sekä vierailijoille, että henkilökunnalle. Sisäänkäynnin läheisyydessä tulee aina olla myös tarpeeksi tilaa taksien ja ambulanssin pysähtymiselle. Pihan suunnittelussa on tärkeä ottaa huomioon myös pyöräilijöiden ja kävelijöiden turvallinen saapuminen. Esteettömyyden lisäksi, voidaan kävelijöiden ja pyöräilijöiden kulkua ohjata esimerkiksi pinnoitteiden värillä ja materiaalilla.
Huoltoliikenne, kuten tavarantoimitukset ja jätehuolto suunnitellaan omalle alueelleen, mikäli mahdollista. Pääsisäänkäyntiä korostetaan, jotta se erottuu niin asukkaille kuin vierailijoillekin selkeästi. Pääsisäänkäynnin läheisyyteen on hyvä lisätä aina penkki, esimerkiksi taksia odottavalle asukkaalle tai vierailijalle, sekä roska-astia.
Sisäänkäynnin valaistuksella ja istutusruukuilla, joihin on mahdollista istuttaa esimerkiksi kausikukkia, lisätään sekä turvallisuutta että tunnelmaa. Hoivakotien pihojen suunnittelussa tulee myös aina huomioida ilmansuunnat ja sääolot luomalla pihalle sadesuojaa ja varjopaikkoja, myös huoltoreitit ja lumenkasauspaikat tulee ottaa huomioon. Hoivakodin piha-alueelle sijoitetaan usein myös lipputanko ja sen voi sijoittaa joko etu- tai asukaspihalle, tiloista ja toiveista riippuen.
Hoivakodin asukaspihan suunnittelu
Asukaspihan suunnittelussa tärkeintä on asukkaiden aktivointi, viihtyvyys ja turvallisuus. Oleskelupihan tulee olla aidattu, jotta asukkaat voivat ulkoilla omatoimisesti ja turvallisesti. Aidattu tila luodaan yhtenäisellä aidalla, jossa on lukolliset käyntiportit sekä huoltoportti, joka mahdollistaa pihalle pääsyn kiinteistönhuoltokoneella.
Asukaspihan tulee aktivoida asukkaita. Sitä varten piha-alueelle on hyvä suunnitella kävelyreitti, joka muodostaa mahdollisuuksien mukaan pienen, kierrettävän lenkin. Kävelyreitin polun leveyden tulee olla minimissään 2,5-3 metriä, jotta talvikunnossapito on mahdollista. Turvallisuuden ja viihtyvyyden vuoksi reitillä tulee olla noin 20 metrin välein levähdyspaikkoja, joista löytyy penkki, sekä tilaa pyörätuolille. Mikäli mahdollista, reitin varrelle voi sijoittaa myös käsijohteita kulun helpottamiseksi ja turvallisuuden takaamiseksi.
Asukaspihalle tulee suunnitella myös oleskelualue, kuten katos tai pergola. Oleskelualueen tulisi olla mielellään sisäänkäynnin läheisyydessä, jotta asukkaita on tarvittaessa helppo saattaa alueelle ja takaisin sisälle. Oleskelualueelle tulee suunnitella esteettömät kalusteet jotta esim. pyörätuolilla pääsee lähelle. Pihalta olisi hyvä löytyä ainakin pihakeinu sekä puutarhakalusteita, pistorasia ja roska-astiat.
Asukaspihalle on hyvä jättää tarpeeksi avointa tilaa yhteiselle tekemiselle, kuten yhteiseen jumppahetkeen tai muuhun aktiviteettiin, jolloin kaikki asukkaat kokoontuvat piha-alueelle.
Viljely on monille vanhuksille tuttua jo lapsuudesta asti, joten piha-alueelle on hyvä lisätä esimerkiksi viljelylaatikoita ja/tai hyötykasveja. Viljelylaatikot voivat olla korotettuja, jolloin pyörätuolillakin pääsee lähelle. Kasvien istutus ja hoito on mukavaa yhdessä tekemistä ja mikäli asukas ei itse pysty osallistumaan, voi hänestä kuitenkin olla mukava seurata muiden tekemistä. Pihalle voi jättää myös paikan asukkaiden omille kukkaistutuksille. Vesielementti pihalla toimii hyvänä tunnelman luojana, ja sen voi sijoittaa esimerkiksi istutusalueelle.
Piha-alueella olisi hyvä olla myös ulkovesipiste, ulkokuntoiluvälineitä jos pihalla on tilaa sekä paikka rauhoittumiselle ja hiljentymiselle, mikäli joku haluaa olla yksin ja kaipaa omaa rauhaa. Välillä hoivakodin piha on kuitenkin todella pieni, eikä sinne valitettavasti mahdu kaikkia yllä olevia toimintoja. On kuitenkin tärkeä muistaa alueen turvallisuus, aktivointi ja viihtyvyys ja suunnitella piha-alue sen mukaisesti, tilan puitteissa.
Kasvillisuus hoivakodin pihalla
Kasvillisuutta käytetään pehmentämään ja rajaamaan alueita, antamaan näkösuojaa ja tuomaan viihtyisyyttä. Turvallisuuden takaamiseksi kaikkien kasvien tulee olla myrkyttömiä ja piikittömiä. Oleskelualueiden puut on hyvä suunnitella niin, että ne antavat varjoa paahteisina päivinä. Kasvillisuuden suunnittelussa pyrimme käyttämään monipuolisesti perennoja, pensaita sekä havu- ja lehtipuita. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon myös vuodenaikojen vaihtelut. Esimerkiksi havukasvit ovat talvella vihreitä, syysvärit tuovat syksyllä oman tunnelmansa ja pihlajilla on punaiset marjat talvella. Kasvillisuudessa on hyvä käyttää myös perinteisiä kasveja, sillä ne voivat mahdollisesti herättää asukkaissa tunteita ja muistoja lapsuudesta.
Piha-alueen tulee tukea asukkaiden hyvinvointia
Yksi tärkeä osa-alue, joka tulee ottaa huomioon hoivakodin piha-alueiden suunnittelussa kokonaisuudessaan, on näkymien huomioiminen sisältä ulospäin katsottaessa. Esimerkiksi yhteisestä oleskelualueesta tai ruokasalista ulos katsottaessa on tärkeää, että näkymä ulos on viihtyisä. Asukashuoneiden ikkunanäkymien tulee myös olla viihtyisiä ja esim. kulkureittien on hyvä olla pois ikkunoiden edestä. Mikäli ikkunan takana on käytävä, on hyvä ohjata kulkua kauemmas esimerkiksi erilaisilla istutuksilla. Esimerkiksi sairaalaympäristössä on todettu, että potilaat parantuvat nopeammin, jos voivat katsella ikkunastaan puita, joten näkymän huomioiminen on eriarvoisen tärkeää myös hoivakodeissa.
Sen sijaan Japanissa tehdyssä seurantatutkimuksessa todettiin viheralueiden positiivinen vaikutus ikääntyvien pitkäikäisyyteen. Mahdollistamalla ikäihmisten ulkoilu mahdollistetaan heidän toimintakykynsä pidempi säilyminen. Ulkoilu voi tapahtua hoivakodin pihalla tai lähipuistossa, mutta hoivakodin pihan kasvillisuuteen kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota myös tältä kannalta. Yllä mainitut ovat osa myös Green Care -ajattelua, josta löydät lisätietoa täältä.
Kaiken kaikkiaan, hoivakodin pihan tulisi rohkaista asukkaitaan liikkumaan ja olla viihtyisä. Kaikista tärkeintä on kuitenkin pihan turvallisuus ja esteettömyys.
Me Carmenialla ymmärrämme hoivakodin pihan tärkeyden sen asukkaiden hyvinvoinnille ja suunnittelemme piha-alueet aina tämä mielessä. Lue lisää suunnittelupalveluistamme ja ota rohkeasti yhteyttä!