Nykyajan koulupihat eivät ole vain perinteisiä leikkipaikkoja, vaan ne voivat tarjota monipuolisia ja innovatiivisia ratkaisuja, jotka tukevat oppimista, kestävää kehitystä ja yhteisöllisyyttä. Tässä artikkelissa tarkastelemme koulupihojen suunnitteluun vaikuttavia tekijöitä, jotka tekevät niistä entistäkin toimivampia ja viihtyisämpiä.
Vihreät ja ekologiset koulupihat
Ekologiset ratkaisut ovat tulleet jäädäkseen myös koulupihoille. Sadevesien viivytysjärjestelmät ja kierrätysmateriaalit ovat esimerkkejä siitä, miten pihasta voidaan tehdä ympäristöystävällinen. Vihreät katot ja seinät eivät vain paranna ilmanlaatua, vaan luovat myös viihtyisän ympäristön oppilaille.
Esimerkiksi Espoon Kristillisen koulun suunnittelussa kestävä kehitys oli suuressa roolissa niin rakennuksen, kuin piha-alueenkin suunnittelussa. Käytössä on maalämpö ja kokonaistaloudellisuutta tuetaan aurinkopaneeleilla. Myös materiaalivalinnat, hulevesien imeytys istutusalueilla, istutukset ja viherkatotedustavat kestävän kehityksen mukaista suunnittelua.
Espoon kristillisen koulun piha-alue
Monikäyttöiset tilat ja joustavuus
Koulut toimivat usein kiinteistöissä, joissa on koulun lisäksi muutakin toimintaa, kuten esimerkiksi päiväkoti, kirjasto tai muita kunnan tarjoamia palveluita. Koulupihojen suunnittelussa tulee siis huomioida koululaisten lisäksi myös pihan muut käyttäjäryhmät. Modulaariset ja muunneltavat rakenteet mahdollistavat pihan käytön eri aikoina eri tarpeisiin. Tällainen joustavuus tekee pihasta monikäyttöisen ja kaikkien ulottuvilla olevan tilan.
Koulupihan tulisi rohkaista lapsia liikkumaan ja leikkimään. Oleellista on pihan valvottavuus ja leikki- sekä liikuntavälineiden turvallisuus ja esteettömyys. Koulupihat toimivat vapaa-ajalla myös lasten ja nuorten leikki- ja liikunta-alueina, joten on tärkeää, että lapset haluavat tulla pihalle myös koulupäivien ulkopuolella.
Karsikon koulun piha-alue
Yhteisöllisyys ja luonto koulupihoilla
Yhteisön ja oppilaiden osallistaminen suunnitteluprosessiin on tärkeää. Kun oppilaat pääsevät vaikuttamaan pihan suunnitteluun, he kokevat sen omakseen ja viihtyvät siellä paremmin. Yhteisöllisyys lisää myös pihan käytön monipuolisuutta ja viihtyvyyttä.
Luonnon elementtien integroiminen koulupihalle, kuten ulkoilmaluokat ja kasvipuutarhat, voivat tukea oppimista ja oppilaiden hyvinvointia. Luonto tarjoaa rauhoittavan ympäristön ja mahdollisuuden oppia konkreettisesti luonnon kiertokulusta.
Leikkivälineiden lisäksi myös luonnolla on suuri vaikutus koulupihan viihtyvyyteen. Luonnonmateriaalien parissa leikkimisen myönteisenä vaikutuksena on mm. fyysisen aktiivisuuden lisääntyminen ja mielikuvituksellisempien leikkien keksiminen, kun leikit eivät ole valmiiksi suunniteltuja. Espoon kristillisen koulun piha-alueelle suunniteltiin muun muassa istutusallas, jossa on havu- ja lehtipensaita sekä kauniisti kukkiva purppuraomenapuu. Pihan suunnittelussa säilytettiin myös koivut, jotka antavat luontaista varjoa koulun yhteydessä toimivan päiväkodin pihalle.
Koulupihan turvallisuus ja esteettömyys
Modernit valaistusratkaisut, valvontajärjestelmät ja esteettömyys ovat keskeisiä elementtejä turvallisen ja kaikille sopivan koulupihan suunnittelussa. Esteettömyys varmistaa, että piha on kaikkien oppilaiden käytettävissä ja he voivat liikkua siellä vapaasti ja turvallisesti.
Koululaisten saattopaikkojen tulee olla turvallisia ja sujuvia liikennöidä, eikä niillä saa olla risteävää liikennettä koululaisten kulkureiteille. Pysäköinnille tulee kuitenkin varata riittävästi tilaa, sillä koululaiset voivat saapua kouluun myös pyörällä, mopolla tai lukiossa autolla.Esimerkiksi Karsikon koulun suunnittelussa otettiin huomioon pyöräpaikat, sillä monet lapset saapuvat kouluun pyörällä. Pyöräpaikkoja sijoitettiin pihalle kolmeen eri kohtaan, jotta ne olisivat hyvin saavutettavissa. Pyöräpaikoista suurin osa on katettuja ja pyörien paikat on rajattu kulkureiteistä betonikivillä.
Huoltopihojen sekä pelastusteiden paikat täytyy myös suunnitella sujuvaksi, ja ne sijoitetaan yleensä eri puolelle rakennusta kuin välituntipihat ja lasten kulkureitit. Myös lumien läjityspaikat pihoilla tulee suunnitella turvallisiksi, eivätkä ne saa olla lähellä leikkialueita.
Me Carmenialla ymmärrämme koulupihan merkityksen lapsen kehitykselle ja hyvinvoinnille. Uusimmat innovaatiot, luonto ja kestävät ratkaisut tekevät koulupihoista paikkoja, joissa lapset voivat oppia, leikkiä ja kasvaa turvallisessa ja inspiroivassa ympäristössä. Lue lisää suunnittelupalveluistamme ja ota rohkeasti yhteyttä!