Vuolle-talon pihan suunnittelu

Vuolle-talon pihan suunnittelu

Koulutus- ja harrastepalveluita tarjoava Vuolle Setlementti ry rakennutti yhdessä Rakennusliike Laptin kanssa uuden toimitalon Heinäpäähän Ouluun. Vuolle-talo kokoaa Vuolle Setlementin palvelut saman katon alle. Uusi Vuolle-talo suunniteltiin vuonna 2020 ja rakennettiin vuonna 2021. Lapti vastasi Vuolle-talon suunnittelemisesta ja rakentamisesta, ja Carmenia oli mukana pihan suunnittelussa.

Monipuoliset tilat ja toiminnallinen viheralue

Uusi Vuolle-talo valmistui marraskuussa 2021. 3063 neliön kokoisessa Vuolle-talossa sijaitsee Vuolle opisto, joka tarjoaa sekä kansalaisopisto- että kansanopistokoulutusta, sekä erilaisia täydennys- ja työelämäkoulutuksia. Vuolle-taloon tuli myös monipuolisia kokous-, opetus-, harraste- ja yhteisöllisiä tiloja, kuten liikuntasali, tanssisali sekä musiikki- ja bänditiloja.

Vuolle-talon pihalle rakennettiin toiminnallinen viheralue alueen ihmisten käyttöön. Viheralueella voidaan järjestää esimerkiksi liikuntatunteja. Viheralueelle sijoitettiin myös mm. erilaisia liikuntalaitteita.

Suunnittelun lähtökohdat

Vuolle-talon suunnittelussa panostettiin estettömyyteen, esimerkiksi erillisellä sisäänkäynnillä, automaattiovilla sekä pyörätuoleille mitoitetuilla hisseillä. Vuolle halusi suunnitteluprosessissa huomioida yhteisöllisyyden ja tehdä ulkoalueesta toiminnallisen viher- ja kuntoilualueineen. 

Näistä lähtökohdista alkoi pihan suunnittelu. Pihan suunnittelussa olivat Carmenian mukana opiston rehtorin ja henkilökunnan lisäksi rakennusliikkeen edustajia ja arkkitehti.

Pinnoitteiden ja istutuksien suunnittelu

Carmenia suunnitteli arkkitehdin asemapiirroksen pohjalta kulkuväylien pinnoitteet, kiveysten ladontakuviot ja istutukset. Oleskelupihan suunnittelussa huomioitiin pihan käyttö niin, että opisto pystyy hyödyntämään omaa pihaa kurssien järjestämisessä.

Oleskelupihalla on oleskelualue, hyötykasvialue, kuntoilualue sekä vapaata tilaa liikunnalle. Alueet yhdistyvät toisiinsa pihaa kiertävän valaistun kivituhkapolun avulla. Oleskelupihalla säästettiin suojana olevaa puustoa niin paljon kuin rakentaminen huomioiden oli mahdollista.

Pihan kasvillisuuden suunnittelussa huomioitiin kausivaihtelut, jotta pihassa olisi ikivihreitä, syysvärin saavia sekä keväästä syksyyn kukkivia kasveja. Eniten kasvillisuutta on rakennuksen vierelle sijoittuvan terassialueen vieressä.

Valmis Vuolle-talo pihoineen tarjoaa nyt monipuolisesti olohuonetoimintaa ja palvelee laajasti alueen ihmisiä. Meillä oli ilo olla tässä suunnitteluprojektissa mukana. 

Mikäli etsit kokenutta piha- ja maisemasuunnittelijaa, ota rohkeasti meihin yhteyttä, ja luodaan yhdessä kaunista ja toimivaa ympäristöä!

Lähteet:

https://vuolleoulu.fi/opisto/kansalaisopisto/tutustu-tiloihimme/

https://yle.fi/a/3-12107574

https://www.kaleva.fi/vuolle-setlementille-uusi-toimitalo-heinapaahan/3001252

https://lapti.fi/lapti-rakentaa-vuolle-setlementille-uuden-toimitalon-ouluun/