Ul­ko­va­lais­tus osana pi­ha­suun­nit­te­lua

Ulkovalaistus osana pihasuunnittelua

Valaistuksen suunnittelu on tärkeä osa piha- ja maisemasuunnittelua. Tarkoituksenmukainen valaistus tekee sekä yksityisistä että julkisista pihoista viihtyisämpiä, käytännöllisempiä ja ennen kaikkea turvallisempia.

Pihasuunnittelija voi suunnitella valaisinten sijainnin sekä tyypin, ja sähköteknisten yksityiskohtien suunnitteluun tarvitaan lisäksi sähkösuunnittelijaa.

Carmenia suunnittelee erityisesti koulu- ja päiväkotipihojen, taloyhtiöiden sekä muiden julkisten kohteiden pihoja. Olemme apunasi kokonaisvaltaisesti pihasuunnittelussa, myös tarkoituksenmukaisen valaistuksen suunnittelussa.

Valaisinten sijainnin suunnittelu

Taloyhtiöiden, koulujen ja päiväkotien pihapiireissä ulkovalaistus vaatii tietenkin laajempaa suunnittelua ja tietämystä, kuin omakotitalon pihalla. Julkisissa pihoissa on otettava huomioon useampia tekijöitä, kuten huolto- ja kulkureitit, leikki- ja oleskelualueet sekä turvallisuusvaatimukset. Valaistussuunnittelu tehdään aina yhdessä sähkösuunnittelijoiden kanssa, jotta mm. varmistetaan ympäristöön riittävä valaistusvoimakkuus. 

Turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää taloyhtiöiden, koulujen ja päiväkotien pihoilla, erityisesti talvella, kun lumi ja jää voivat aiheuttaa  kaatumisriskin. Oikein suunniteltu ulkovalaistus lisää turvallisuutta näyttämällä kulkureitit ja mahdolliset vaaranpaikat.

Suunnitelmallisessa valaistuksessa kaikkea ei kuitenkaan ole valaistu. Elävään valaistukseen kuuluu valojen ja varjojen vaihtelu. Myös varjoisia ja pimeitä kohtia siis tarvitaan. Pimeät kohdat toimivat kätevästi myös piilottamaan yksityiskohtia, joiden ei välttämättä haluta näkyvän.

Valaisimilla voidaan myös muodostaa näkösuojia. Valaisinten paikkojen suunnittelussa tulee huomioida myös valon muodostama ”valomuuri”, jonka läpi ei näe. Ikkunan läheisyyteen sijoitettu valo esimerkiksi estää sisältä näkemästä pihan takareunaan. Valon paikalla voi myös luoda yksityisyyttä sijoittamalla valaisimet tontin rajalle, jolloin valokeilan läpi ei näe pihalle.

Valaistus lisää tunnelmaa ja viihtyisyyttä

Turvallisuuden ja yksityisyyden parantamisen lisäksi valaisimilla voidaan tietenkin myös tuoda esille haluttuja yksityiskohtia ja luoda tunnelmaa. Tunnelman luomiseen voidaan käyttää kohdevalaisimia. Niillä voidaan valaista vaikka pihan kasvillisuutta ja muita kauniita yksityiskohtia.

Kiinteiden valaisinten lisäksi siirrettävät kohdevalaisimet ovat kätevä lisä valaistukseen. Tällöin kohdevalaisin on helppo siirtää uuteen kohteeseen esimerkiksi syksyllä, kun kasvin kukinta tai ruska on ohi. Valaistuksen luomaa tunnelmaa voi muuttaa vaihtamalla valaistussuuntaa tai –kulmaa, esimerkiksi yksittäistä puuta valaistaessa puun etupuolelta takapuolelle. Kohdevalaisimen teho kannattaa valita valaistavan kohteen mukaan.

Hyvin suunniteltu valaistus tuo lisäarvoa pihalle. Tunnelmallinen valaistus tekee ulkotiloista houkuttelevampia ja viihtyisämpiä, mikä puolestaan lisää niiden käyttöä. Näin esimerkiksi taloyhtiön asukkaat tai koulun oppilaat hyötyvät pihasta ja viihtyvät pihassa paremmin. 

Valaisinten valinta

Nykyään valaisinvalikoima on laaja ja saatavilla on monen tyylisiä valaisimia. Laaja valaisinvalikoima antaa suunnittelijoille paljon mahdollisuuksia. Ulkovalaisimia valitessa on tärkeää harkita niiden tyylin lisäksi materiaaleja ja kestävyyttä, koska ne altistuvat sääolosuhteille ympäri vuoden. Valaisinten tulee sopia tyyliltään ja materiaaleiltaan paikan vaatimuksiin.

Valaisimen lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää valonlähteen valintaan. Valonlähteen ominaisuudet vaikuttavat näkyvän valon väriin ja valon voimakkuuteen. Nämä ominaisuudet vaikuttavat merkittävästi siihen, miltä valaistus näyttää ja millaista tunnelmaa se luo. 

Esimerkiksi yllä olevan kuvan valoruukuissa on vertailtu eri valonlähteiden luomaa tunnelmaa. Vasemmalla kylmää valoa tuottava (6500 K) energiansäästölamppu ja oikealla lämmintä valoa luova (2700 K) energiansäästölamppu.

Pihasuunnittelija avuksi

Miellyttävä ja käytännöllinen ulkovalaistus lisää pihan käyttömukavuutta ja kauneutta pimeään aikaan ja tuo iloa myös naapureille ja ohikulkijoille. Carmenia on täällä auttaakseen sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan ulkovalaistusratkaisut, jotka täyttävät pihan kaikki tarpeet.

Onko sinulla pihasuunnitteluhanke tulossa, tai kaipaako pihan valaistus lisää suunnitelmallisuutta? Ota Carmenia avuksi hankkeeseen, ja luodaan yhdessä toimivia ja viihtyisästi valaistuja pihoja!

Ota meihin yhteyttä, ja keskustellaan suunnittelutarpeestasi!