Ul­ko­va­lais­tuk­sel­la lisäarvoa pihalle

Tarkoituksen mukainen valaistus lisää pihan viihtyisyyttä, käytettävyyttä ja turvallisuutta. Omakotitalopihoilla valaisimia on yleensä sijoitettu kulkuväylille ja sisäänkäyntien edustoille. Lisäksi valaisimia käytetään huolto-, leikki- ja oleskelualueilla. Myös tunnelman luominen esimerkiksi kohdevalaisimilla on yleistynyt. Valaisinten sijainnin ja tyypin suunnittelu kuuluu luonnollisena osana pihasuunnittelijan tekemään pihasuunnitelmaan. Sähköteknisten yksityiskohtien suunnitteluun tarvitaan kuitenkin lisäksi sähkösuunnittelijan apua.

Talvivalaistus omakotitalossa
Kuvan seinävalaisimet luovat tunnelmaa ja valaisevat kulkuväylää.

Kiinteiden valaisimien lisäksi pihan yksityiskohtia tai kasvillisuutta on mahdollista valaista myös siirrettävillä kohdevalaisimilla, jolloin valaisinta on helppo siirtää uuteen kohteeseen esimerkiksi syksyllä kun kasvin kukinta tai ruska on ohi. Valaistuksen luomaa tunnelmaa voi muuttaa vaihtamalla valaistussuuntaa tai –kulmaa, esimerkiksi yksittäistä puuta valaistaessa puun etupuolelta takapuolelle.

Talvivalaistu puu
Kohdevalaisimen teho kannattaa valita valaistavan kohteen mukaan.

Jotta valo on elävää tarvitaan myös varjoja ja pimeyttä. Kaikkea ei kannata valaista ja pimeyteen voi piilottaa yksityiskohtia joiden ei haluta näkyvän. Valaisinten paikkoja mietittäessä kannattaa huomioida myös valon muodostama ”valomuuri”, jonka läpi ei näe. Esimerkiksi jos valaisimia sijoitetaan rakennuksen viereen ikkunoiden läheisyyteen, estää se näkemisen ikkunasta pihan takareunaan. Toisaalta valo toimii myös näkösuojana, koska valokeilan läpi ei näe pihalle jos valaisimet on sijoitettu tontin rajalle.

Talvivalaistus terassilla
Kuvan valoruukuissa on vertailtu eri valonlähteiden luomaa tunnelmaa.
Vasemmalla kylmää valoa tuottava (6500 K) energiansäästölamppu
ja oikealla lämmintä valoa luova (2700 K) energiansäästölamppu.

Nykyään valaisinvalikoima on laaja ja saatavilla on monen tyylisiä valaisimia. Valaisimen lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää valonlähteen valintaan. Valonlähteen ominaisuudet vaikuttavat näkyvän valon väriin ja valon voimakkuuteen. Valaisimia valitessa ja asennettaessa kannattaa tarkistaa, että valo suuntautuu halutulla tavalla eikä esimerkiksi häikäise itseä tai naapureita. Miellyttävä ja käytännöllinen ulkovalaistus lisää pihan käyttömukavuutta ja kauneutta pimeään aikaan ja tuo iloa myös naapureille ja ohikulkijoille.