Syyskukilla piristystä syksyyn

Syyskukkien valikoima on vielä hyvä ja pihan muiden kasvien ehkä jo väsähdettyä saa syysasetelmilla uutta ilmettä pihalle. Syysistutuksissa käyttökelposia kasveja ovat muun muassa perinteiset kellokanervat ja callunat, hebet, havukasvit, syklaamit, koristekaalit ja hopealangat.

Kasvualustana voi käyttää kesäkukkamultaa, jossa on yleensä mukana kosteutta sitovia kastelurakeita. Mikäli syysistutukset tehdään ruukkuihin, joissa on ollut kesäkukat, voidaan vanhaa multaa hyödyntää.

Syysistutukset saa istuttaa aika tiiviiksi, sillä viileässä ilmassa ja vähässä valossa kasvit eivät juurikaan enää kasva. Käyttämällä mahdollisimman suurikokoisia kasveja saa aikaan näyttävän istutuksen. Näkyviin jäänyt multa kannattaa kattaa puu- tai kivikatteella tai sammallella tai jäkälällä. Kun paljas multa ei ole näkyvissä, näyttää lopputulos viimeistellyltä. Muistathan että sammaleen ja jäkälän keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Syksyn edetessä ja talven saapuessa menee osa syyskasveista huonoon kuntoon (esim. syklaamit eivät kestä paljoa pakkasta). Vastaavasti esimerkiksi kanervat ja havukasvit pysyvät hyvän näköisinä pitkälle talveen. Huonokuntoiset kasvit kannattaakin poistaa asetelmasta ja korvata uusilla kasveilla tai asetelmaan sopivilla koristeilla.

Tärkeintä syysistutusten hoidossa on muistaa kastelu, aivan kuten kesäkukkienkin kanssa. Kosteassa kasvualustassa kasvavat kasvit kestävät kylmyyttä paremmin kuin kuivuutta vastaan taistelevat kasvit. Kastelua tulee jatkaa niin kauan kunnes kasvualusta on jäässä. Ruukku kannattaa kuitenkin salaojittaa, jotta juuret eivät ole liian märässä maassa.