Lehtipuiden talvisuojaus

Runkosuojattu puu

Lehtipuut, erityisesti nuoret hedelmäpuut kannattaa suojata talveksi jäniksiltä ja myyriltä, jotka voivat aiheuttaa talven aikana tuhoja järsimällä puiden runkoja. Suojat on helpointa asentaa paikoilleen hyvissä ajoin syksyllä ennen lumen tuloa. Suojauksessa kannattaa käyttää sekä muovisia tiheitä runkosuojia että verkkoja, jotka asennetaan kiinni maanpintaan. Rusakot saattavat painaa kevyitä verkkoja käpälillään alas, joten verkot on hyvä kiinnittää kunnolla puun tukikeppeihin.

Puun talvisuojaus
Verkko tulee kiinnittää hyvin tukikeppeihin.

Talven aikana suojausten paikoillaan pysymistä kannattaa tarkkailla. Esimerkiksi kevättalvella kun lunta on paljon voivat jänikset yltää syömään runkoa suojaverkon yläpuolelta. Tämän vuoksi lunta on hyvä tallata matalammaksi verkkojen ympäriltä. Lumen tiivistäminen estää myös myyrien lumen alla tekemiä tuhoja. Keväällä suojaukset kannattaa pitää paikallaan siihen asti, että uusi tuore heinä houkuttelee jyrsijät ruokailemaan muualle.

Jäniksiä voi yrittää pitää loitolla myös laittamalla tuomenoksia suojattavien puiden ympärille ja oksistoon, koska tuomen haju ei miellytä jäniksiä. Myös kanankakkarakeiden on todettu toimivan hajukarkotteena. Lannoittavan vaikutuksen takia kanankakkaa kannattaa ripotella puun juuristoalueella kuitenkin vasta maan jäädyttyä.