Pensasaidat leikataan heinäkuussa

Pensasaidan leikkausta

Pensasaitojen leikkaus on ajankohtaista näin keskellä kesää vaikka säiden puolesta voi tuntua että kesä ei ole vielä kunnolla tullutkaan. Tässä vinkit leikkauspuuhiin.

Istutuksen tai alasleikkauksen jälkeisenä kesänä pensasaidasta leikataan uusi kasvu noin 20 cm korkeudelta ja sivuilta leikataan niin, että pensasaidan leveys on noin 30 cm. Toisena ja kolmantena vuonna pensasaidasta leikataan 15-20 cm saman vuoden kasvusta. Pensasaidan leikkausta jatketaan samaan tapaan kunnes aita on halutun korkuinen ja levyinen.

Kun haluttu korkeus on saavutettu, aitaa leikataan vuosittain niin, että siihen jätetään hieman edellisen leikkauksen jälkeen tullutta kasvua. Pensasaita muotoillaan siten, että aita on yläosastaan hieman kapeampi kuin alhaalta. Tällöin lumi ei paina yläoksia ja toisaalta alaoksillakin pysyvät lehdet ja pensasaita pysyy tuuheana koko korkeudeltaan. Mikäli pensasaidan korkeutta halutaan huomattavasti madaltaa, kannattaa leikkaus tehdä keskikesän sijaan aikaisin keväällä ennen silmujen puhkeamista. Keväällä tehdään myös pensaiden alasleikkaus (josta voit lukea lisää täältä) sekä harvennusleikkaus (josta voit lukea täältä).