Pensaiden har­ven­nus­leik­kaus kannattaa tehdä nyt

Kevät etenee ja kesä lähestyy. Vielä ei kuitenkaan ole Oulun seudulla ja pohjoisempana myöhäistä leikata pensaita ja puita. Leikkauksia voidaan huoletta tehdä niin pitkään kun kasvit ovat levossa eli silmut eivät ole auenneet. Aiemmassa pensaiden alasleikkauksesta kertovassa blogikirjoituksessa lupasimme tulevan vinkkejä myös pensaiden harvennusleikkauksista. Tässäpä siis tietoa siitä miten saat pihan pensaista entistä elinvoimaisemman näköisiä.

Säännöllinen leikkaus pitää kasvit hoidetun näköisinä, mutta turhia leikkauksia tulisi kuitenkin välttää. Kaikista pensaista poistetaan vuosittain kuolleet, vioittuneet, toisiaan hankaavat, liian tiheässä kasvavat, maahan lamoavat ja muotoon sopimattomat oksat. Leikkaus tehdään terveeseen kasvinosaan saakka, ulospäin suuntautuvan silmun tai oksan yläpuolelta välttäen jättämästä ylimääräisiä tappeja. Pensaiden paras leikkausaika on niiden ollessa lepotilassa maalis-huhtikuussa ennen silmujen puhkeamista.

Pienten oksien leikkaamiseen sopivat tavalliset oksasakset ja veitsi, jolla voidaan tasoittaa leikkaushaavojen repeytyneet reunat. Suurimpien oksien leikkaamiseen voidaan tarvita voimasakset tai pieni oksasaha.

Harvennusleikkaus sopii lähes kaikille pensaille. Harvennus tehdään muutaman vuoden välein. Harvennuksessa pensaasta poistetaan 2-3 kpl vanhimpia ja huonokuntoisia versoja läheltä maan pintaa. Kasvustosta voi poistaa noin viidesosan kasvin siitä kärsimättä. Oksien harventaminen pitää kasvit ilmavina, mikä ehkäisee kasvitautien ja tuholaisten pesiytymistä pensaaseen.

Pensaiden harventamisen esimerkkikuva.
Periaatekuva pensaiden harventamisesta.
  • Syreenit (Syringa) kukkivat edellisen vuoden versoilla ja niiden suositeltava leikkaustapa on harvennusleikkaus varhaiskeväällä tai kesällä kukinnan jälkeen.
     
  • Lumipalloheisi (Viburnum opulus) leikataan varhaiskeväällä tai kukinnan jälkeen. Myös lumipalloheisi kukkii edellisen vuoden versoilla, joten ennen kukintaa suoritettu leikkaus vähentää kukinnan määrää. Suositeltava leikkaustapa on harvennusleikkaus noin kolmen vuoden välein.
     
  • Myös herukoiden (Ribes) leikkausaika on varhaiskeväällä ennen silmujen puhkeamista. Jotta marjapensaat säilyvät marjovina, kannattaa niistä poistaa vanhimpia oksia vuosittain. Nuorista versoista poistetaan hennot ja lamoavakasvuiset. Versot poistetaan mahdollisimman alhaalta oksatynkiä jättämättä.
Taimistoviljelijät ry:n tekemällä videolla on lisää vinkkejä pensaiden leikkaukseen.

Mikäli tuntuu että on vaikea valita mitkä versot olisivat sopivia leikattavaksi, kannattaa pyytää ammattilainen neuvomaan tai tekemään leikkaukset. Meidän palveluihimme kuuluu sekä neuvontakäynnit että pihan hoitotyöt. Ota yhteyttä!