Pensaiden alas­leik­kaus on pian ajan­koh­tais­ta

Muistatko vielä miltä pihasi pensaat näyttivät viime kesänä, oliko pensaissa aukkoja ja lehdettömiä oksia? Mikäli pensaat eivät olleet parhaassa loistossaan, on ehkä aika uudistaa pensaita leikkaamalla. Tässä blogikirjoituksessa kerromme pensaiden alasleikkauksesta, myöhemmin tulee tietoa pensaiden harvennusleikkauksesta.

Pensaiden alasleikkaus on hyvä tapa uudistaa vanhaa ja ehkä jo ränsistynyttäkin pensasryhmää tai yksittäisiä pensaita. Alasleikkauksessa pensaan kaikki versot katkaistaan noin 15-20 cm korkeudelta. Tällöin jäljelle jäävän osaan jää silmuja, joista uudet versot lähtevät kasvamaan. Oikea aika alasleikkaukselle on keväällä kun silmut eivät ole vielä auenneet, mielellään heti lumien sulettua ja kun ei enää ole kovia yöpakkasia.

Alasleikkaus sopii pensaille, jotka muodostavat paljon tyvi- tai juuriversoja. Jos et ole varma siitä sopiiko alasleikkaus pensaalle, on varmempaa leikata harventamalla vanhimpia versoja kuin alasleikata, sillä jotkut lajit uudistuvat hitaasti alasleikkauksen jälkeen.

Koivuangervo (Spiraea betulifolia) ja keijuangervo (Spiraea japonica ’Little Princess’) muodostavat runsaasti tyviversoja ja ne voi tarvittaessa alasleikata 3-5 vuoden välein.

Koristearonia (Aronia prunifolia), jota käytetään yleisesti pensasaitakasvina, muodostaa kohtalaisesti tyviversoja ja kestää tarvittaessa alasleikkauksen.

Kurtturuusu (Rosa rugosa) muodostaa juuriversoja melko paljon. Kurtturuusut voidaan alasleikata viiden vuoden välein. Alasleikkausta seuraavina vuosina voi olla tarpeellista harventaa pensasta jos kasvu on voimakasta.    

Orapihlaja (Crataegus grayana) muodostaa runsaasti juuriversoja ja orapihlaja-aidalle sopii alasleikkaus.

Pensashanhikki (Dasiphora fruticosa) uudistuu hitaasti, joten voimakasta leikkausta ei sille kannata tehdä.

Syreenit (Syringa) suositellaan leikattavaksi harventaen, sillä alasleikkauksen jälkeen voi syntyä runsaasti heikkoja vesiversoja.

Syreenejä
Syreenejä.

Aikaisin keväällä alasleikatut pensaat pääsevät täyteen kasvuun heti alkukesällä, kun kasveilla on jo laaja juuristo. Oikein tehty lannoitus ja kalkitus edistävät kasvua entisestään. Jotkut pensaslajit kasvattavat alasleikkauksen jälkeen paljon uusia versoja, jolloin pensasta on hyvä harventaa kesällä. Myös alasleikattua pensasaitaa kannattaa siistiä jo leikkauksen jälkeisenä kesänä.

Sitten vain kaivelemaan pensassaksia varastosta ja hommiin kunhan lumet ovat sulaneet riittävästi. Tai voit pyytää meidät leikkaamaan pensaat ja kuljettamaan leikkuujätteet pois. Lähetä viesti niin sovitaan sopiva ajankohta!