Päi­vä­ko­ti­pi­han suunnittelu

Päiväkotipihan suunnittelu

Päiväkodin pihaa suunnitellessa tulee ottaa lukuisia seikkoja huomioon, jotta alue tukee lasten kehitystä, viihtyvyyttä ja ennen kaikkea turvallisuutta. Meille Carmenialla on sydämen asia, että päiväkodin henkilökunta ja lapset saavat toimivan, turvallisen ja mielekkään ympäristön. Päiväkotipiha on alue, jossa lapset viettävät suuren osan päivästään, joten on erityisen tärkeää, että se tukee lasten kehitystä. Tässä artikkelissa kerromme suunnittelun tärkeydestä ja siitä, mitä päiväkodin pihalta vaaditaan.

Turvallisuus on tietenkin päiväkodin pihassa tärkeintä. Kun piha on suunniteltu oikein, voivat varhaiskasvatuksen lastenhoitajat keskittyä työhönsä ilman, että heidän tarvitsee kokea ylimääräistä stressiä pihan ja sen leikkivälineiden turvallisuudesta.

Turvallisuus on päiväkotipihassa kaikkein tärkeintä

Turvallisuudessa huomioitavia tekijöitä ovat esimerkiksi:

  • Leikkivälineiden turvallisuus ja sopivuus eri ikäryhmille
  • Alueen valvottavuus ilman näköesteitä
  • Aitausten sopiva korkeus
  • Turvallinen reitti saattoalueelta päiväkodin pihalle
  • Kasvillisuuden turvallisuus; piikikkyys, myrkyllisyys
Päiväkotipihan suunnittelu
Carmenian suunnittelema Kemin Pajarinrannan päiväkodin piha. Kuva: Venla Kakko

Päiväkodin pihalle leikkivälineitä valittaessa tulee pitää mielessä eri ikäryhmien tarpeet sekä turvallisuus. Pihalle suunniteltujen leikkivälineiden tulee olla kullekin ikäryhmälle sopivia, jotta ne eivät ole liian haastavia ja sen myötä vaarallisia, mutta toisaalta ovat riittävän haastavia, jotta lapsilla säilyy mielenkiinto leikkiä niissä ja kehittyä motorisesti. Sekä pienemmille että isommille lapsille sopivien välineiden löytäminen on tietysti haastavaa. Tästä syystä pienempien, 0–3 -vuotiaiden, piha rajataan usein omaksi alueekseen. Tällöin pienimmät lapset voivat leikkiä turvallisesti omissa välineissään ja isommat saavat mielenkiintoisempia ja sopivan haastavia välineitä tukemaan kehitystään. 

Kun eri ikäryhmät ovat omilla aidatuilla alueillaan, auttaa tämä huomattavasti pihan valvottavuudessa. Pihan tulee olla hyvin valvottavissa myös näkyvyyden kannalta. Päiväkodin henkilökunnalla tulee olla hyvä näkyvyys piha-alueelle. Pihassa ei saa olla näköesteitä, joiden taakse jää piilopaikkoja. Aitausta suunnitellessa on meillä kotimaassa huomioitava talvet ja lumi. Aitauksen täytyy olla tarpeeksi korkea, jotta se turvaa myös talvella lumihangen tuodessa maastoon lisää korkeutta. Aitauksen tulee olla vähintään 120 cm korkea, ja täytyy myös huomioida, etteivät lumenkasauspaikat ole aitojen vierustoilla.

Lasten päiväkotiin tuomista ja päiväkodista hakemista varten tulee osoittaa turvallinen reitti pysäköintipaikalta aidatulle leikkipihalle. Päiväkodin huoltoliikenne tulee ohjata muualle kuin lasten saattoalueelle. Myöskin kasvillisuus tulee suunnitella päiväkotipihalle sopivaksi. Eri tavalla kuin vain aikuisille suunnitelluissa alueissa, täytyy huomioida kasvien turvallisuus, koska luonnollisestikaan päiväkotien pihoille ei voida sijoittaa myrkyllisiä tai piikikkäitä kasveja.

Pihoilla tarvitaan myös suojaa. Hyvin usein uusia päiväkoteja rakennettaessa on tontti lähtötilanteessa tyhjä, eli siellä ei ole esimerkiksi olemassa olevaa puustoa. Tällöin pihalle tulee luoda varjopaikkoja katoksilla ja isoja puita istuttamalla. Katokset ovat usein esimerkiksi ulkovälinevaraston yhteydessä ja antavat varjon lisäksi myös suojaa sateelta. Lisäksi voidaan tarvita esimerkiksi näkösuojaa lähellä sijaitsevan naapurin tai pysäköintipaikan suuntaan. Pensasistutuksilla voidaan luoda tilallisia rajauksia ja yhdistää uusi piha esimerkiksi naapuritontin istutuksiin sopivaksi.

Katso video Carmenian suunnittelemasta Katuman päiväkodin pihasta.

Luonnonmateriaalit tekevät tuloaan myös päiväkotien pihoille

On tutkittu että luonnon vaikutukset ihmisten hyvinvointiin ovat moninaiset, niin myös päiväkotien pihoilla. Science Advances -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa 3–5 -vuotiaiden päiväkotilasten immuunijärjestelmä parani jo kuukaudessa metsäpohjaisella pihalla leikittäessä. Liian vähäinen kosketus luonnon kanssa yksipuolistaa elimistön mikrobistoa ja lisää näin riskiä immuunijärjestelmän häiriöihin. Mikrobien monimuotoisuutta voidaan lisätä altistamalla lapset luonnon monimuotoisuudelle. Tämä on erityisen tärkeää varhaisina vuosina immuunijärjestelmän kehityksen kannalta. Luonnonmateriaalien parissa leikkimisen myönteisenä vaikutuksena on myös fyysisen aktiivisuuden lisääntyminen ja mielikuvituksellisempien leikkien keksiminen, kun leikit eivät ole valmiiksi suunniteltuja.

Päiväkotipihojen tulee kestää hyvinkin voimakasta kulutusta ja siellä on talvikunnossa pidettävät reitit, joten pihalla on usein myös perinteisiä pinnoitteita. Turva-alustana voidaan käyttää turvahaketta, joka on puhdas luonnonmateriaali ja täysin kierrätettävissä. Luonnonmukaisemmat alueet voidaan sijoittaa pihan reuna-alueille, joissa kulutus ei ole niin kovaa. Lasten luontosuhdetta voidaan parantaa myös istuttamalla pihalle hyötykasveja, kuten marjapensaita. Pihalle voi sijoittaa myös esimerkiksi viljelylaatikoita, joista lapset voivat seurata viljelemiensä kasvien kasvua. 

Lapset ja henkilökunta mukaan suunnitteluun

Mikäli mahdollista, me Carmenialla näemme ideaalina tilanteena sellaisen, jossa lapset ja päiväkodin henkilökunta pääsevät myös itse vaikuttamaan päiväkodin pihan suunnitteluun. Jos suunnittelukohteena on esimerkiksi kunnallinen päiväkoti, johon lapset tulevat muuttamaan toisesta yksiköstä, voidaan lapset ottaa mukaan päiväkodin pihan suunnitteluun. Heitä voidaan pyytää esimerkiksi piirtämään kuva unelmien leikkipihasta tai heille voidaan esittää muutama leikkivälinemalli, joista he saavat äänestää mieluisimman. 

Yksityisiä päiväkoteja suunnitellessa ei useinkaan ole vielä tietoa siitä, että ketkä lapset päiväkotiin tulevat, jolloin heitä ei myöskään voi osallistaa suunnitteluun. Tällöin sen sijaan kuulemme mielellään toiveita päiväkodin henkilöstöltä. Käymme suunnitelmia useaan kertaan yhdessä läpi, jotta piha tulisi palvelemaan tulevia käyttäjiä mahdollisimman hyvin. Kun valitset meidät päiväkotipihan suunnitteluun, voit olla varma, että lasten kehitys ja turvallisuus ovat suunnitteluprosessissamme etusijalla. 

Lue lisää Carmenian pihasuunnittelupalvelusta ja ota rohkeasti yhteyttä!