Nap­pu­la­nie­men päiväkodin pihan suunnittelu

Nappulaniemen päiväkodin piha

Nappulaniemen päiväkoti pihoineen valmistui Tampereella vuonna 2022. Carmenia oli mukana uuden Nappulaniemen päiväkodin pihan suunnittelussa. Projektin myötä Tampereen Niemenrannassa sijaitseva päiväkoti sai monipuolisen ja viihtyisän piha-alueen.

Nappulaniemen päiväkodissa on hoidossa 120 lasta. Nappulaniemi on palvelusetelipäiväkoti, eli yksityinen päiväkoti, jonka Tampereen kaupunki on hyväksynyt palveluntuottajakseen. Päiväkoti Nappulaniemen toimintaa pyörittää Verkanappulat-päiväkotiketju. Päiväkotirakennuksen omistaa kiinteistösijoitusyhtiö NREP.

Verkanappuloiden toimitusjohtaja Minna Takkula kertoo pihan olevan hänen lempipaikkansa päiväkodissa: ”Piha on iso ja aktivoiva lapsille, ja siellä on kiva viettää aikaa. Olemme tuoneet pihalle vaihtelevasti eri materiaaleja, jotta lapset pääsevät mahdollisimman monipuolisesti kosketuksiin eri luonnonmateriaalien kanssa. Päiväkodin vieressä on metsä, jossa myös vierailemme usein.”

Monipuolisen päiväkotipihan suunnittelu

Pihasuunnittelu aloitettiin tammikuussa 2021. Suunnittelu toteutettiin yhteistyössä Avarion (nyk. Arco) arkkitehtien kanssa. Lähestyimme suunnittelua toimivan arjen ja kestävän kehityksen näkökulmasta, pyrkien luomaan alueen, joka innostaa lapsia leikkiin sekä tukee lasten kehitystä.

Pihasuunnittelussa on otettava huomioon vuodenaikojen vaihtelut, niin että piha tarjoaa viihdykettä ja esteettisyyttä jokaisena vuodenaikana. Vuodenajat tulee ottaa huomioon esimerkiksi kasvillisuuden suunnittelussa. Pihalle istutettiin monipuolisesti lehti- ja havupensaita sekä perennoja ja koristeheiniä. 

Päiväkodin suurella piha-alueella on aidalla rajatut pienten ja isompien lasten leikkipihat. Turva-alustana on käytetty pääasiassa luonnollista turvahaketta. Leikkivälineiden päämateriaalina on puu ja ne soveltuvatkin hyvin rakennuksen puuarkkitehtuuriin. Pihalle sijoittuu myös tekonurmipintainen pelikenttä.  

Alueella olevat korkeuserot on hyödynnetty niin, että pihasta on saatu suojainen alue. Pihavarastojen yhteydessä olevien katosten alla on varjopaikkoja ja pihalle istutetut puut tulevat luomaan pihalle lisää miellyttäviä varjopaikkoja kunhan puut kasvavat muutaman vuoden.

Kestävän kehityksen päiväkoti

Sekä henkilökunta että vanhemmat ovat olleet erittäin tyytyväisiä päiväkodin tiloihin sekä pihaan. Kiinteistön omistaja NREPin rakennuttajajohtaja Henri Hynynen on tyytyväinen siihen, että päiväkoti sisältää monia kestävää kehitystä tukevia ratkaisuja. 
”Nappulaniemi edustaa kestävää rakentamista kuten halusimmekin: Päiväkoti on puurakenteinen sekä A-energialuokkaa ja energiatehokas, mitkä ovat tärkeitä ominaisuuksia omistamissamme kiinteistöissä. Päiväkodissa on maalämpö, ja lisäksi halusimme aurinkopaneelit katolle. Päiväkodin lämmönhallintaa optimoidaan älykkäällä lämmönohjausjärjestelmällä”, kertoo Hynynen.

Lue lisää Nappulaniemen päiväkodin suunnittelusta Laptin artikkelista


Carmenian maisemasuunnittelijoille lasten kehitys ja turvallisuus on sydämen asia, ja suunnittelemme päiväkotipihat aina tämä prioriteettina. Meille on myös erittäin tärkeää kuulla päiväkotipihan loppukäyttäjien, eli lasten ja henkilökunnan, toiveita pihan suunnittelussa. Mikäli etsit omistautuneita ja ammattitaitoisia maisemasuunnittelijoita päiväkotipihan suunnitteluun, ota meihin rohkeasti yhteyttä!

Lähteet:

https://lapti.fi/toimiva-arki-ja-kestava-kehitys-kohtaavat-paivakoti-nappulaniemessa/

https://www.tampere.fi/varhaiskasvatus-ja-esiopetus/varhaiskasvatus/paivakodit/palvelusetelipaivakodit