Hiek­ka­laa­ti­kon uudiskäyttö

Hiekkalaatikon uudiskäyttö

Lasten ollessa pieniä löytyy usealta pihalta hiekkalaatikko. Leikkiaika ei kuitenkaan kestä kovin montaa vuotta ja sitten mietinnässä onkin että mitä hiekkalaatikolle tehdään. Alla muutamia vinkkejä hiekkalaatikon uudiskäyttöön.

Jo pihasuunnitelmassa (tekee sen sitten itse tai ammattilaisen kanssa) on hyvä ottaa huomioon hiekkalaatikon ja muiden leikkitoimintojen väliaikaisuus. Sijoittelu kannattaa tehdä niin, että piha on järkevän näköinen myös leikkien loputtua. Mikäli aikeissa on muuntaa hiekkalaatikko esimerkiksi istutusaltaaksi on hiekkalaatikko hyvä sijoittaa lähelle vesipistettä, jotta kasvien hoitaminen on nopeaa ja vaivatonta.

Leikkien loputtua hiekkalaatikkoon tai sen paikalle voidaan tehdä istutuksia. Mikäli halutaan tehdä kivikkoistutuksia niin hiekka voidaan jättää laatikon pohjalle. Jos halutaan taas syvää multaa vaativia pensaita tai perennoja, kannattaa hiekka poistaa, jotta uutta kasvualustaa saadaan riittävän paksu kerros. Miettiessä hiekan poistoa ja oikean kasvualustan valintaa on hyvä konsultoida viheralan ammattilaisia, jotta istutukset ovat alusta asti oikeanlaisessa ympäristössä. Riippuen hiekkalaatikon reunamateriaaleista, voidaan itse laatikko joko säilyttää rajauksena tai poistaa kokonaan.

Hiekkalaatikko on myös suhteellisen helppo hävittää. Hiekkalaatikon reunat poistetaan ja hiekka kaivetaan pois. Nurmi vaatii kasvualustaa noin 20 cm. Poistettu hiekka voidaan uudiskäyttää ohuena kerroksena nurmialueella, jossa se estää nurmen kasvualustaa tiivistymästä.

Hiekkalaatikkomateriaalit
Hiekkalaatikon ulkonäkö muuttuu erilaisilla muodoilla ja valmistusmateriaaleilla