Limingan ter­veys­kes­kuk­sen istutukset

Limingan terveyskeskuksen istutukset

Limingan kunta rakennutti kokonaan uuden terveyskeskuksensa vuonna 2012, ja Carmenialla oli kunnia suunnitella pihan istutukset. Suunnittelu tehtiin vuoden 2012 aikana ja terveyskeskus otettiin käyttöön vuonna 2014. Pihan kasvit ovat nyt siis kasvaneet hieman vajaan 10 vuoden ajan. On hienoa nähdä, miten istutukset ovat kasvaneet ja kehittyneet vuosien varrella. Tässä artikkelissa avaamme enemmän tätä projektia ja istutuksien suunnittelua kuvien kera.

Suunnittelun lähtökohdat

Limingan uusi terveyskeskus rakennettiin vanhan terveyskeskuksen kupeeseen samalle tontille. Rakennustöiden ajan vanha rakennus jatkoi toimintaansa, kunnes uuden terveyskeskuksen valmistuttua vanha rakennus purettiin ja sen kohdalle tuli tilaa parkkipaikoille. 

Pihasuunnittelu tehtiin yhdessä arkkitehtien kanssa, meidän osuutemme oli tässä hankkeessa istutusten suunnittelu. Yhdessä varmistimme, että terveyskeskuksen piha olisi paitsi toiminnallinen myös esteettisesti miellyttävä tila sekä asiakkaille että henkilökunnalle.

Istutusten suunnittelu lähti liikkeelle kesäkuussa 2012 maastokäynnillä, jossa tutustuimme tontin erityispiirteisiin, olosuhteisiin ja säästettävään kasvillisuuteen. Alueelta purettiin vanha rakennus pois, joten säilyvä kasvillisuus oli lähinnä tontin rajoilla. Meidän tehtävänämme oli hyödyntää tontin rajoille jäänyt kasvillisuus parhaalla mahdollisella tavalla uutta istutusta suunnitellessa.

Vehreyttä pysäköintialueelle

Laaja pysäköintialue on usein terveyskeskusten pihojen hallitseva elementti. Siksi halusimme tehdä alueesta käytännöllisyyden lisäksi mahdollisimman visuaalisesti miellyttävän. 

Laajat pysäköintialueet rytmitettiin epäsäännöllisesti sijoittuvilla istutusalueilla. Istutusalueille suunniteltiin puut ja niiden alustalle pensaita. Nämä istutusalueet toimivat katseenvangitsijoina muuten tasaisessa ympäristössä ja tuovat vihreyttä ja eloa harmaalle pysäköintialueelle.

Pysäköintialueen reunoille suunniteltiin puita nurmialueille. Myös tontin raja-alueille suunniteltiin istutettavaksi uutta puustoa työmaan vuoksi poistettujen tilalle. Puut tarjoavat varjoa ja lisäävät viihtyisyyttä. Näiden uusien istutusten ansiosta terveyskeskuksen piha on saanut ajan myötä entistä vehreämmän ja kutsuvamman ilmeen.

Kerrokselliset istutusalueet

Sisäänkäyntien yhteyteen suunniteltiin istutusalueet koristepensailla toteutettaviksi. Saattoliikennealueelle istutukset suunniteltiin istutusaltaisiin. Istutukset suunniteltiin varmistaen, että terveyskeskukseen kulku on esteetöntä.

Tontin rauhalliseen osaan, kauemmas sisäänkäynneistä suunniteltiin rauhallinen ja viihtyisä oleskelualue. Tälle alueelle valitsimme varjostavaa puustoa, joka tarjoaa suojaa ja rauhaa. Lisäksi istutimme alueelle kauniita koristeheinäistutuksia.

Istutukset on suunniteltu kerroksellisiksi puiden, pensaiden ja koristeheinien yhdistelmäksi. Halusimme, että piha olisi houkutteleva ympäri vuoden ja teimme kasvivalinnat huolellisesti kaikki vuodenajat huomioon ottaen. Kasvivalinnat ovat sellaisia, että kasvit kukkivat eri aikaan kesästä, lisäksi on huomioitu kasvien syysvärit, jotka antavat loppuvuodesta pihaan upeaa väriloistoa.

Valmistunut rakennus ja piha

Limingan uusi terveyskeskus otettiin käyttöön syksyllä 2014. Uudesta terveyskeskuksesta löytyy perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon vastaanottotilat, laboratorio, röntgen, vuodeosasto sekä mielenterveys-, sosiaali- ja neuvolapalvelut.

Olimme erittäin iloisia saadessamme työskennellä tässä hankkeessa yhdessä arkkitehtien kanssa luoden ympäristön, joka tukee rakennuksen toiminnallisuutta ja luo samalla kauniin ympäristön kaikille alueella liikkujille. 

Tämä projekti sai alkunsa vuonna 2012, ja nyt 10 vuotta myöhemmin voimme ihailla istutusten kasvua ja kukoistusta.

Etsitkö ympäristösuunnittelun ammattilaista? Ota Carmeniaan yhteyttä! Meiltä löytyy laaja osaaminen erilaisiin maisema- ja vihersuunnitteluprojekteihin.

Lähteet:

https://yle.fi/a/3-7487035

https://lvi-sasto.com/referenssit/lvi-suunnittelu-terveyskeskus/