Kuusiaidan leik­kausai­ka lähestyy

Kuusiaidan leikkausta

Oikein hoidettuna kuusiaita on helppohoitoinen ja pitkäikäinen. Kuusiaitaa ei voi uudistaa alasleikkaamalla eikä kaventaa sivuilta leikkaamalla kuten pensasaitaa, minkä vuoksi sitä on leikattava istutuksesta lähtien vuosittain ja oikeaoppisesti. Leikkaamalla kuusiaidasta saadaan tuuhea, tasainen ja lumikuormia kestävä.

Kuusiaidat leikataan maalis-huhtikuulla lepotilassa, eli ennen silmujen puhkeamista ja uuden kasvun alkamista. Kuusiaidan leikkaaminen aloitetaan jo istutusta seuraavana keväänä, jotta aidasta tulisi mahdollisimman tuuhea. Kuusiaitaa leikataan ensimmäisinä vuosina vain sivuilta. Uusinta vuosikasvua jätetään vain muutama sentti, jotta versot alkavat haaroittua ja tuuheutua. Aitaa on varottava leikkaamasta vanhaan jo puutuneeseen oksaan saakka, koska kuusi ei kasvata uusia versoja vanhoista oksista.

Periaatekuva kuusiaidan leikkauksesta (Kuva: Taimistoviljelijät ry)

Kuusiaita olisi hyvä leikata ylöspäin kapenevaksi, jotta alaoksat saavat enemmän valoa ja aidan päälle kerääntyy talvella vähemmän lunta. Kuusten latvoja aletaan leikata sen jälkeen, kun kuusiaita on saavuttanut halutun korkeuden. Noin 1,8 metrin korkuinen kuusiaita antaa hyvin näkö-, tuuli- ja pölysuojaa, mutta sitä pystyy vielä helposti hoitamaan. Kuusiaidan kasvaminen tähän mittaan kestää noin 10 vuotta. 

Jos kuusiaidan leikkaus on muutamana vuonna päässyt unohtumaan, kannattaa aitaa alkaa hoitaa uudelleen mahdollisimman pian. Hoitamattoman kuusiaidan saaminen takaisin edustuskuntoon voi kestää tapauksesta riippuen muutaman vuoden, mutta on varmasti yrittämisen arvoinen ponnistus.