Kunttaa pi­ha­pin­noit­teek­si

Kunttaa

Kuntta eli varpukasvillisuuden peittämä metsänpohjamatto on varteenotettava vaihtoehto mietittäessä pihan pinnoitteita. Ensimmäisten vuosien hoito kannattaa, sillä sen jälkeen metsänpohja on lähes hoitovapaa.

Kuntan käyttö viherrakentamisessa on yleistynyt pikkuhiljaa. Yleisintä käyttö taitaa olla pohjoisen vapaa-ajanasuntojen pihoilla, mutta Etelä-Suomeenkin metsänpohjaa on siirretty niin mökkien kuin omakotitalojenkin pihoille.

Kaikki Suomessa nostettava kuntta tulee Pohjois-Suomessa ja se nostetaan alueilta, jonne on tulossa hakkuut. Hakkuiden yhteydessä metsänpohja tuhoutuisi kuitenkin, joten luontoa kuntan nostamisella ei vahingoiteta.

Kuntan käyttöä suunnitellessa tulee ottaa huomioon että pohjamaan tulee olla ravinneköyhää ja kosteutta pidättävää. Kuntan alle ei siis levitetä multakerrosta vaan se asennetaan joko pohjamaan tai hienon hiekan päälle. Kunttaa kannattaa tilata noin 10 prosenttia enemmän kuin sitä mitataan tarvittavaksi.

Paras asennusaika kuntalle on kevät tai syksy kun helteet eivät kuivata sitä niin voimakkaasti. Asennuksen jälkeen kuntan kastelusta onkin huolehdittava hyvin. Keväällä asennettua kunttaa on hyvä kastella viikoittain aina syksyyn asti. Syksyllä asennettua kunttaa tulee kastella seuraavana keväänä ja alkukesänä. Kuntan joukkoon voi alkuvaiheessa päästä rikkakasveja ja ne tulee kitkeä pois nopeasti, jotta ne eivät pääse valtaamaan kuntta-aluetta.

Kuntta-asiat tulivat jälleen ajankohtaisiksi kun erääseen juuri suunnittelun alla olevaan pihaan sopii mielestäni kuntta mainiosti.