Kesätyö mai­se­ma­suun­nit­te­lu­toi­mis­tos­sa

Tänä kesänä toimistollamme oli kesätöissä hortonomiopiskelija Ville Laine. Villen kolmen kuukauden mittainen kesätyö tuli juuri päätökseen ja Ville halusi kirjoittaa kokemuksistaan blogiin:

”Kesä alkaa olla tältä vuodelta ohitse ja aika siirtyä takaisin koulun penkille alkaa lähestyä. Kesään 2022 on sisältänyt uusia haasteita ja oppimismahdollisuuksia. Paljon uusia taitoja on tullut hankittua, sekä kokonaiskuvaa suunnittelutyöstä ja sen prosesseista on tullut rakennettua. Carmenialla hankitusta kokemuksesta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa niin opintojen kuin työelämänkin saralla.

Olen toisen vuoden rakennetun ympäristön hortonomiopiskelija Hämeen ammattikorkeakoulusta ja aiemmin olen työskentelyt viheralalla enemmän tai vähemmän rakennus- ja ylläpitotöissä Uudenmaan alueella, joten harppaus täysin vieraaseen Ouluun toimistotöihin kesän ajaksi tuntui jo lähtökohtaisesti pienimuotoiselta seikkailulta, mutta hakeminen Carmenialle kesätöihin oli täydellinen valinta alan opiskelijan näkövinkkelistä. Työskentely on ollut todella monipuolista, sekä antoisaa. Olen päässyt työskentelemään monien erilaisten projektien parissa, kuten taloyhtiöiden, yksityispihojen ja jopa kattoterassien suunnittelussa. Myös asiakaskäynteihin ja suunnittelupalvereihin olen päässyt monesti osallistumaan.

Suunnittelutöihin on sisältynyt paljon lähtötietoihin perehtymistä, määräyksien ja rakennusohjeiden tutkimista, luonnostelua, työpiirroksia sekä työselostusten ja työohjeiden laatimista. Materiaalivalintoja tehdessä suunnitelmissa on myös tullut opittua Oulun kasvuvyöhykkeen kasvilajit. Suunnittelutöissä käytettävät ohjelmat ovat tulleet kesän aikana myös erittäin tutuiksi, kuten työpiirroksiin käytettävä AutoCAD sekä 3D-havainnekuvien tekemiseen käytettävä SketchUp. Koululla meille on opetettu hyvin perusteita molemmista ohjelmista, joten ei tarvinnut hypätä täysin tuntemattomiin vesiin. Carmenialla olen myös saanut aina opastusta tarvittaessani.
Minulle on annettu aina uusia tehtäviä ja haasteita osaamiseni mukaan, sekä omat mielenkiinnon kohteenikin ja toiveeni on otettu alusta asti huomioon. Alussa oli hiomista erilaisten suunnitteluprosessien sisäistämisessä, mutta minulle ei kuitenkaan annettu juurikaan aikarajoja luonnosten ja suunnitelmien toteuttamiseen, vaan sain työskennellä aika pitkälti omaan tahtiini. Vaikka Carmenialla etätyöskentely on tullut tavaksi ja olenkin toimistollamme pääsääntöisesti omassa rauhassani, niin silti keskustelemme paljon projektipäälliköideni kanssa ja saan palautetta tehtävistä usein, joten uudet projektit ja haasteet eivät ole tuntuneet milloinkaan ahdistavilta, vaan itselleni enemmänkin motivoivilta, koska tietää silloin missä on korjattavaa ja kehitettävää, eikä tarvitse siirtyä seuraavan projektin pariin epätietoisuuden parissa. Kaiken kaikkiaan Carmenia on tarjonnut alan opiskelijalle aivan loistavan kesätyöpaikan.

Meillä järjestetään koululla joka vuosi rekrytointipäivä, jolloin alan toimijat tulevat esittelemään itseään ja rekrytoimaan opiskelijoita. Minusta olisi hauska jos suunnittelupainoitteisiakin yrityksiä saataisiin rekrypäiviin mukaan, sillä ainakin opiskelu aikana niitä ei ole juurikaan ollut esittäytymässä. Myös korona- ja etäopiskeluaikana verkostoituminen jäi vähäisemmälle, joten mielenkiintoisten harkkapaikkojen etsintä uusille opiskelijoille voi olla hankalaa. Itse bongasin Carmenian opiskelukaverini välityksellä Facebookista.”

Kiitos Ville loistavasti sujuneesta kesätyöstä ja menestystä opintoihin!