Is­tu­tus­suun­ni­tel­mas­ta on iloa vuosienkin päästä

Toteutettu istutussuunnitelma

Hyvin laaditusta pihasuunnitelmasta on hyötyä niin pihan rakentamishetkellä kuin vuosien päästä rakentamisestakin. Kun piha on suunniteltu toimivaksi, materiaaleiltaan kestäväksi, helppohoitoiseksi ja muotokieleltään asiakasta miellyttäväksi kokonaisuudeksi, on pihasta iloa pitkäksi aikaa.

Pihasta voi nauttia monin eri tavoin. Toiset viettävät mielellään paljon aikaa kukkapenkkejä rapsutellen ja joka kesä jotain uutta kokeillen. Toiset taas nauttivat pihasta mieluiten terassilla rentoutuen, jolloin pihaan voi saada vaihtelua esimerkiksi laittamalla vuosittain erilaiset kesäkukkaistutukset. On kuitenkin hyvä muistaa, että pysyäkseen kunnossa piha tarvitsee aina jonkin verran hoitoa. Hoidontarve on suurin alkuvaiheessa, kun esimerkiksi juurtuvia taimia on muistettava kastella säännöllisesti ja istutusalueet on pidettävä rikkaruohottomina. Myöhemmin, kun kasvillisuus peittää maanpinnan, ei rikkakasvejakaan tule niin helposti ja istutusalueille riittää muutama kitkentäkerta kesän aikana. Jos pihan hoito tuntuu työläältä tai pihaa ei ole aikaa hoitaa, voi apuun pyytää ammattilaiset, esimerkiksi meidät.

Istutussuunnitelma toteutus

Viereisissä kuvissa näkyy kuinka neljä vuotta sitten toteutettu istutussuunnitelma on muuttunut vuosien kuluessa. Sen lisäksi että kasvit ovat kasvaneet täysikokoisiksi, on lipputangon läheisyyteen istutettu muualta siirretty timanttituija. Kesä-heinäkuun vaihteessa ryhmässä kukkivat tänä vuonna kesäpikkusydän, koivuangervo ja siperiankurjenmiekka. Alkukesällä ryhmässä olivat kukkineet erilaiset sipulikukat, kuten krookukset ja narsissit. Hieman myöhemmin kukintansa tulevat aloittamaan jaloangervot, kuunliljat ja nauhukset.

Asukkaat ovat kokeneet istutusalueen hoidon helpoksi. Parin ensimmäisen vuoden jälkeen alue on kitketty rikkakasveista pari kertaa vuodessa. Alue on rajattu nurmesta kanttaamalla ja kanttaus on vaatinut siistintää pari kertaa vuodessa. Tänä kesänä asukkaat aikovat asentaa ryhmää reunustamaan betonikivirivin, mikä tulee helpottamaan ruohon leikkausta alueen vierestä. Eniten hoitoa istutusalueella on vaatinut vesiaihe, joka on puhdistettava kunnolla keväisin ja syksyisin.

Pihasuunnitelma antaa tilaa myös asukkaan omalle luovuudelle. Ryhmään on esimerkiksi sijoitettu karhupatsas ja vesiaiheen ympärille on löydetty uusia kiviä. Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä suunnitelmaan ja siihen, että ryhmä näyttää kauniilta huvimajasta ja sisältä talosta katseltuna. Pienten kohdevalaisimien ansiosta ryhmää on mukava katsella myös hämärtyvinä syysiltoina olohuoneen ikkunasta.

Pihasuunnittelija kuulisi mielellään palautetta ja kokemuksia pihasuunnittelukohteista vuosienkin kuluttua suunnitelman toteutuksesta. Aina on mukava kuulla missä olemme onnistuneet ja miten voisimme kehittää palveluitamme!