Havukasvit oikeille paikoille

Havukasvien sijoittelu

Jälleen on se aika vuodesta kun on ajankohtaista tarkkailla havukasveja ja ainavihantia kasveja. Kevään auringonpaiste voi nimittäin kuivattaa lumen alta pilkottavat versot jos ne eivät ole varjossa. Aurinko saa kasvit haihduttamaan vettä, mutta ne eivät saa jäätyneestä maasta vettä tilalle.

Havukasvit tarvitsevat istutuksen jälkeen noin 3 vuoden ajan varjostusta, mutta jos havut on pihasuunnitelmassa suunniteltu oikeille paikoille, niin todennäköisesti jatkossa varjostusta ei tarvita. Harmillisen usein kuitenkin näkee liian aurinkoiselle paikalle istutettuja tuijia (Thuja), jotka vaativat varjostuksen vuosittain. Tuijien sijaan aurinkoisella paikalla viihtyvät katajat (Juniperus), joita löytyy niin pilarimaisina kuin maanmyötäisinä lajikkeina.

Havuistutus
Tuijat viihtyvät parhaiten varjoisalla kasvupaikalla. Kuvassa tuijan aluskasvina on rönsytiarellaa.

Varjostukseen käytetään varjostuskangasta, säkkikangasta tai havunoksia. Havunoksat sopivat lähinnä maanmyötäisesti kasvaville kasveille. Varjostavan materiaalin tulee olla hengittävää, jotta ilma sen sisällä pääsee vaihtumaan eikä lämpene liikaa. Hallaharsot ja umpinaiset muovit eivät sovi varjostamiseen. Lisää varjostamisesta voit lukea blogikirjoituksestamme Havukasvien varjostus.