Havukasvien var­jos­ta­mi­nen

Havukasvien varjostuskangas

Kevättalven aurinko alkaa pikkuhiljaa lämmittämään. Auringon lämpö ja valo voi vahingoittaa havukasveja ja ainavihantia lehtipensaita. Aurinko saa kasvit haihduttamaan vettä, mutta ne eivät saa jäätyneestä maasta vettä tilalle. Tämä saattaa johtaa versojen ruskettumiseen. Nyt onkin siis jo aika laittaa havupensaiden varjostukset paikalleen.

Varjostukseen käytetään varjostuskangasta, säkkikangasta tai havunoksia. Havunoksat sopivat lähinnä maanmyötäisesti kasvaville havuille. Varjostavan materiaalin tulee olla hengittävää, jotta ilma sen sisällä pääsee vaihtumaan eikä lämpene liikaa. Hallaharsot ja umpinaiset muovit eivät sovi varjostamiseen.

Myöhemmin keväällä, kun lumi on jo sulanut, voidaan maata kasvin juurella kastella lämpimällä vedellä, joka sulattaa routaa juuristoalueelta. Maanpintaa peittävä jääkerros voidaan hakata rikki esimerkiksi rautakangella, näin juuret saavat paremmin happea. Varjostukset poistetaan vasta kun maa on sulanut.

Varsinkin nuoret tuijat tarvitsevat varjostusta.

Vanhat kasvit kaipaavat varjostusta harvemmin, mutta nuoret vasta juurtumisvaiheessa olevat havut hyötyvät varjostuksesta huomattavasti.