Blogi

27.08.2018

Lasten ollessa pieniä löytyy usealta pihalta hiekkalaatikko. Leikkiaika ei kuitenkaan kestä kovin montaa vuotta ja sitten mietinnässä onkin että mitä hiekkalaatikolle tehdään. Tässä muutamia vinkkejä:


Hiekkalaatikon muoto voi olla muukin kuin neliö.

- jo pihasuunnitelmassa (tekee sen sitten itse tai ammattilaisen kanssa) kannattaa ottaa hiekkalaatikon ja muiden... Lue lisää

26.03.2018

Nykyään pihalle on saatavilla paljon erilaisia tuotteita ja tyylit vaihtelevat trendien mukaan. Pihaa ei kuitenkaan kannata eikä voi rakentaa pelkästään vallalla olevien tyylisuuntien varaan vaan piha tulee suunnitella ja rakentaa ennen kaikkea paikan olosuhteiden mukaisesti niin että pihalle istutetut kasvit viihtyvät paikoillaan ja pihan toiminnot sijoittuvat järkevästi paikoilleen. Trendien mukaista vaihtelua esimerkiksi värien suhteen voidaan toteuttaa esimerkiksi kausi-istutuksilla ja pihan sisustusmateriaaleja vaihtamalla.

Pihojen olemus... Lue lisää

02.03.2018

Näin kevättalvella runsaan lumen aikaan on hyvä kaataa pihalta puita, kun kaatuvat rungot eivät vaurioita pihan nurmikkoa tai muita pintarakenteita. Puun kaato vaatii Oulun kaupungin asemakaava-alueella taloyhtiötontilla kirjallisen maisematyöluvan rakennusvalvonnasta. Omakotitalotontillakin kaadettavista puista tulee olla yhteydessä kaupungin suuntaan. Muillakin kunnilla on sama käytäntö, että luvatta ei puita saa asemakaava-alueella kaadella.

... Lue lisää

23.02.2018

Jälleen on se aika vuodesta kun on ajankohtaista tarkkailla havukasveja ja ainavihantia kasveja. Kevään auringonpaiste voi nimittäin kuivattaa lumen alta pilkottavat versot jos ne eivät ole varjossa. Aurinko saa kasvit haihduttamaan vettä, mutta ne eivät saa jäätyneestä maasta vettä tilalle.

Havukasvit tarvitsevat istutuksen jälkeen noin 3 vuoden ajan varjostusta, mutta jos havut on pihasuunnitelmassa suunniteltu oikeille paikoille, niin todennäköisesti jatkossa varjostusta ei tarvita. Harmillisen usein kuitenkin näkee liian aurinkoiselle... Lue lisää

24.01.2018

Leikkipaikkojen turvallisuuteen vaikuttaa moni asia, mutta tässä vinkit muutamista riskipaikoista, jotka kannattaa tarkastaa heti (kun lumet ovat sulaneet):

Leikkivälineiden rakenteellinen kestävyys on luonnollisesti tärkein osa leikkialueen turvallisuutta. Mikäli välineet ovat lahonneet tai pahoin ruostuneet, eivät ne enää sellaisenaan ole käyttökelpoisia. Riskialttiita... Lue lisää

05.07.2017
Pihojen ylläpidossa tärkeintä on hoidon säännöllisyys. Esimerkiksi pensaita ei kannata päästää ränsistymään sillä pahimmassa tapauksessa ainoa parantava toimenpide on poistaa ja uusia koko istutusalue. Eikä se ole kovinkaan kustannustehokasta. Sen sijaan hoitotyöt kannattaa jakaa vuosittaisiin töihin sekä 3-5 vuoden välein tehtäviin töihin. Samaan tapaan kuin suunnitellaan kiinteistöjen kunnostustyöt, olisi järkevää suunnitella myös pihan hoitotyöt ja varautua myös taloyhtiön budjetissa näiden toteutukseen.

Nurmialueen rajaus helpottaa... Lue lisää

11.03.2017
Oikein hoidettuna kuusiaita on helppohoitoinen ja pitkäikäinen. Kuusiaitaa ei voi uudistaa alasleikkaamalla eikä kaventaa sivuilta leikkaamalla kuten pensasaitaa, minkä vuoksi sitä on leikattava istutuksesta lähtien vuosittain ja oikeaoppisesti. Leikkaamalla kuusiaidasta saadaan tuuhea, tasainen ja lumikuormia kestävä.
 
 
29.01.2017

Kevättalven aurinko alkaa pikkuhiljaa lämmittämään. Auringon lämpö ja valo voi vahingoittaa havukasveja ja ainavihantia lehtipensaita. Aurinko saa kasvit haihduttamaan vettä, mutta ne eivät saa jäätyneestä maasta vettä tilalle. Tämä saattaa johtaa versojen ruskettumiseen. Nyt onkin siis jo aika laittaa havupensaiden varjostukset paikalleen.

... Lue lisää

03.01.2017

Loppuviikolle on koko Suomeen ennustettu kovia pakkasia. Viime vuonna juuri tammikuun kovat pakkaset lumettomaan aikaan aiheuttivat paljon talvituhoja kasveille. Vaurioita ilmeni niin vasta istutetuissa kasveissa kuin vanhoissa istutusryhmissäkin. Myös kestäviksi todetuille kasveille tuli vaurioita.

Jos pihallasi on lumettomia tai hyvin vähälumisia istutusalueita, etenkin perennaistutuksia, niin viimeistään nyt kannattaa suojata niitä pakkaselta. Lumi on kasvien paras talvisuoja ja sitä olisikin hyvä kasata istutusalueille. Ottaen tietenkin huomioon etteivät... Lue lisää

27.09.2016

Pihasuunnittelun aloitamme aina käymällä tontilla paikan päällä. Tällöin tutustumme asiakkaaseen ja hänen toiveisiinsa pihan suhteen. Samalla näemme millainen pihan nykytilanne on ja mitä ympäristössä on. Tarvittaessa tontilla tehdään asemapiirrosta tarkentavia mittauksia. 

Suunnitelmaluonnosta aletaan piirtämään asemapiiroksen päälle. Luonnostellessa paikat löytyvät tarpeiden mukaan niin oleskelualueelle, hyötytarhalle, kuivaus - ja tomutustelineille kuin lasten leikkipaikalle ja peräkärryllekin. Luonnosvaiheessa mietitään myös... Lue lisää

21.09.2016

Näin syksyllä öiden viilentyessä kesäkukat alkavat menettää loistoaan ja niinpä onkin aika miettiä että miten pihalle saisi tähän aikaan vuodesta jotain kivaa katseltavaa. Syyskukkien valikoima on hyvin laaja ja valikoimaa riittää perinteisistä kanervoista ja tuijista koristekaaleihin ja hebeihin. 

Koska... Lue lisää

09.09.2016

Vastuu leikkipaikkojen turvallisuudesta on viimekädessä hallituksilla

Taloyhtiöiden leikkipaikat ovat monesti vaihtelevassa kunnossa. Varsinkin vanhoissa taloyhtiöissä on leikkipaikka voinut jäädä vähälle käytöllä ja sen myötä myös ylläpito on jäänyt vähäiseksi. Hallitusten kannattaisi kuitenkin kiinnittää huomiota leikkipaikkojen turvallisuuteen, sillä viime kädessä taloyhtiöiden hallitukset ovat vastuussa vahingon sattuessa.

Taloyhtiöiden leikkipaikoille tulisi tehdä vuositarkastus joka vuosi ja lisäksi... Lue lisää

19.10.2015

Lehtipuut, erityisesti nuoret hedelmäpuut kannattaa suojata talveksi jäniksiltä ja myyriltä, jotka voivat aiheuttaa talven aikana tuhoja järsimällä puiden runkoja. Suojat on helpointa asentaa paikoilleen hyvissä ajoin syksyllä ennen lumen tuloa. Suojauksessa kannattaa käyttää sekä muovisia tiheitä runkosuojia että verkkoja, jotka asennetaan kiinni maanpintaan. Rusakot saattavat painaa kevyitä verkkoja käpälillään alas, joten verkot on hyvä kiinnittää kunnolla puun tukikeppeihin.

... Lue lisää

21.07.2015
 

Pihojen kasvit kukkivat näin heinäkuun lopulla hyvinkin näyttävästi. Jotta kukinta olisi ensi kesänä yhtä hieno tai vielä upeampi, on nyt aika tehdä syyslannoitus.

Pohjois-Suomessa syyslannoitus kannattaa tehdä jo heinäkuun lopulla tai viimeistään elokuun puoliväliin mennessä kun kasvit ovat vielä kasvussa. Syyslannoituksen tarkoituksena on parantaa kasvien talvenkestävyyttä sekä lisätä seuraavan kesän kukintaa ja satoa. 

... Lue lisää

15.07.2015

Pensasaitojen leikkaus on ajankohtaista näin keskellä kesää vaikka säiden puolesta voi tuntua että kesä ei ole vielä kunnolla tullutkaan. Tässä vinkit leikkauspuuhiin.

Istutuksen tai alasleikkauksen jälkeisenä kesänä pensasaidasta leikataan uusi kasvu noin 20 cm korkeudelta ja sivuilta leikataan niin, että pensasaidan leveys on noin 30 cm. Toisena ja kolmantena vuonna pensasaidasta leikataan 15-20 cm saman vuoden kasvusta. Pensasaidan leikkausta jatketaan samaan tapaan kunnes aita on halutun korkuinen ja levyinen.

... Lue lisää