Pihan hoidon vaikutus kiinteistön arvoon

Pihan hoito

Piha on talon käyntikortti. Pihan hoito ja ylläpito eivät ole pelkästään esteettisiä seikkoja, vaan niillä on todellinen vaikutus kiinteistön arvoon. Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa.

Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme tutkimuksia pihan hoidon vaikutuksesta kiinteistön arvoon sekä asukkaiden viihtyvyyteen. Lähteinä ovat seuraavat opinnäytetyöt: Jansson, I. (2010). Piharakentamisen vaikutus kiinteistöhintoihin ja Kiuru, H. (2021). Asuinkiinteistöjen viheralueiden hoidon jatkuvuuden takaaminen.

Siisti ja viihtyisä piha lisää turvallisuuden tunnetta

Siinä missä hyvin hoidetut ja viihtyisät oleskelu- ja viheralueet tuottavat hyvinvointia niitä käyttäville, niillä on suuri merkitys myös kiinteistön arvoon ja imagoon. Kiurun tutkimuksessa kuvataan pihan hoidon vaikutusta niin kiinteistön, alueen asukkaiden kuin yleisen turvallisuudenkin kannalta.

Hyvin hoidetut alueet lisäävät turvallisuuden tunnetta. Siistit ja hyvin hoidetut alueet vetävät käyttäjiä puoleensa eivätkä näytä hylätyiltä ja valvomattomilta. Tutkimuksessa korostetaan viihtyisän oleskelualueen olevan muutakin kuin tasainen nurmikenttä. Viihtyisyyteen vaikuttavat viheralueen toimintamahdollisuudet, elämyksellisyys, esteettömyys ja monipuolinen kasvilajisto, joka hyödyttää myös alueen ekosysteemiä.

Pihaan panostaminen kannattaa

Janssonin tutkimuksessa otettiin huomioon kiinteistönvälittäjien kommentit kiinteistön arvoon vaikuttavista tekijöistä. Pihan siisti yleisilme ja hyvä kunto korostuivat yhdeksi tärkeimmäksi kiinteistön arvoa mittaavaksi tekijäksi.

Kiinteistönvälittäjien kommenteissa nousivat esille huolitellut istutukset, leikattu nurmikko sekä piha-alueen yleinen siisteys ja järjestys. Siisteydellä tarkoitetaan viheralueiden huolitellun ulkonäön lisäksi sitä, ettei pihalla ole roskia tai lehtikasoja, rikkinäisiä rakennelmia tai leikkivälineitä ja tavarat ovat järjestyksessä niille tarkoitetuilla paikoilla.

Vastaavasti epäsiisteys ja pihojen hoitamattomuus vaikuttavat kiinteistönvälittäjien vastausten perusteella kiinteistön arvoon eniten. Lisäksi korostui vaatimattomat tai huonokuntoiset leikki- ja oleskelualueet sekä huonokuntoiset tai hoitamattomat istutukset ja nurmikko. Pihakiveysten huono kunto sekä pintojen epätasaisuudesta johtuva veden lätäköityminen nähtiin myös merkittävänä ongelmana. 

Tutkimuksessa todetaankin, että kiinteistön arvonnousun näkökulmasta tarkasteltuna tulisi pihoilla panostaa rakentamisen laadun ohella myös pihan säännölliseen ylläpitoon. Tutkimuksessa korostetaan, että helppohoitoisilla ratkaisuilla sekä laadukkaalla suunnittelulla ja rakentamisella pihaa on helpompi ylläpitää hyvässä kunnossa. Lisäksi suositellaan, että pihan hoito- ja ylläpitotehtävistä vastaisivat alan ammattilaiset, jotta pihan kasvillisuus- ja kiveysalueet pysyvät mahdollisimman pitkään hyväkuntoisina.

Istutuksien ammattimainen hoito on tärkeää

Hoidon tarve on pihan valmistumisen jälkeen erityisen tärkeää 3–5 ensimmäistä vuotta, sillä ne ovat uusien istutusten kannalta kriittisimmät, Kiuru painottaa. Tämän jälkeen hoitoa voidaan vähentää, sillä kasvit ovat tällöin tarpeeksi vastustuskykyisiä ei-toivottuja lajeja vastaan. Alkuvaiheen hoito hyödyttää etenkin perennoja, jotka jäävät usein rikkakasvien varjoon.

Hoidon tasoon ja kestoon voidaan vaikuttaa parhaiten jo suunnitteluvaiheessa, kun sovitaan riittävän pitkästä takuuhoitojaksosta ja määritetään mahdolliset kunnossapitoluokat. Lisäksi olisi hyvä tehdä hoitosuunnitelma, joka varmistaa pihan laadukkaan hoidon myös takuuhoitoajan jälkeen. 

Tutkimuksen mukaan pihan hoidon taso heikkenee, kun takuuhoitoaika päättyy ja pihan hoitovastuu siirtyy viherrakennusliikkeeltä taloyhtiön kiinteistöhuollolle. Tämä johtuu siitä, että kiinteistöhuoltoyhtiöiden palveluksessa ei välttämättä ole osaavia puutarhureita, jotka tietäisivät, miten istutuksia hoidetaan. Tällöin hoitotoimenpiteet keskittyvät lähinnä nurmikon leikkaamiseen.

Hoitokustannukset pienentyvät säännöllisellä hoidolla

Hoidon tasoon voidaan vaikuttaa taloyhtiöissä oikealla hoitokustannusten budjetoinnilla, sekä varmistamalla, että suunnitellulta kiinteistöhuoltoyhtiöltä löytyy tarvittavaa osaamista pihan hoitoon ja että kaikki tarvittavat pihan hoitotoimenpiteet on kirjattu hoitosopimukseen.

Kiuru todentaa tutkimuksessaan säännöllisesti hoidettujen piha-alueiden kustannusten olevan pienempiä kuin hoitamattomien, jotka ovat sittemmin peruskunnostettuja. Säännöllinen ammattimaisesti toteutettu pihan hoito voi olla parhaimmillaan jopa puolet halvempaa kuin hoitamatta jättäminen ja sen jälkeen uudelleen kunnostaminen.

Mikäli etsit ammattilaista pihan hoidon suunnitteluun, ethän epäröi olla meihin yhteydessä!

Lähteet:

Jansson, I. (2010). Piharakentamisen vaikutus kiinteistöhintoihin. AMK opinnäytetyö 28.4.2010. Lepaa.

Kiuru, H. (2021). Asuinkiinteistöjen viheralueiden hoidon jatkuvuuden takaaminen. YAMK opinnäytetyö. Hämeenlinna.