Aiemmassa blogipostauksessamme kerroimme päiväkotipihan suunnittelusta ja mitä siinä tulee ottaa huomioon. Koulupihan suunnittelussa huomioon otettavat asiat ovat hyvin samanlaisia, kuin päiväkotienkin. Koululaisille pihaa suunnitellessa on tietenkin kyse vanhemmista lapsista, joten tällöin täytyy ajatella lasten kehityksen tukemista eri tavalla, kuin aivan pienille lapsille.
Koulupihalla on useita erilaisia käyttäjäryhmiä
Koulupihan pääkäyttäjäryhmä on tietenkin koululaiset itse. Usein ala- ja yläkoulun pihat ovat erikseen samassa peruskoulussakin, ja yleensä myös näiden koulurakennukset ovat erikseen. Pihat voivat kuitenkin olla myös toistensa yhteydessä, ja myös lukion piha voi olla samassa peruskoululaisten kanssa.
Koulut toimivat nykyisin usein kiinteistöissä, joissa on koulun lisäksi muutakin toimintaa, kuten esimerkiksi päiväkoti, kirjasto tai muita kunnan tarjoamia palveluita. Koulupihojen suunnittelussa tulee siis huomioida koululaisten lisäksi myös pihan muut käyttäjäryhmät.
Liikenneturvallisuus ja pysäköintijärjestelyt koulupihassa
Liikenneturvallisuus ja pysäköintijärjestelyt ovat tärkeässä roolissa koulujen pihojen suunnittelussa. Koulupihan turvallisuutta suunnitellessa täytyy ottaa huomioon esimerkiksi:
- Saattopaikat ja niiden kulkureitit
- Pysäköinti, myös pyörille ja mopoille
- Huoltopihat
- Pelastustiet
- Lumien läjityspaikat
Kuten päiväkodeissa, koulupihoillakin koululaisten saattopaikkojen on oltava turvallisia ja sujuvia liikennöidä. Niillä ei saa olla risteävää liikennettä koululaisten kulkureiteille. Koulupihassa tulee kyseeseen kuitenkin eri tavalla pysäköinti, kun koululaiset myös saapuvat kouluun omilla kulkuneuvoillaan, kuten pyörillä ja mopoilla. Lukiolaiset voivat tulla kouluun myös omilla autoillaan. Pysäköinnille on siis varattava riittävästi tilaa, myös pyörien ja mopojen pysäköinnille.
Huoltopihojen sekä pelastusteiden paikat täytyy myös suunnitella sujuvaksi. Huoltopihat sijoitetaan yleensä eri puolelle rakennusta kuin välituntipihat ja lasten kulkureitit. Myös lumien läjityspaikat pihoilla tulee suunnitella turvallisiksi. Lumikasoja ei tule sijoittaa leikkivälineiden turva-alueille tai piha-aluetta rajaavien aitojen viereen. Lisäksi lumikasojen sijoittamisessa piha-alueelle tulee huomioida niiden käyttö mm. pulkkamäkinä siten, että laskeminen on turvallista.
Koulupihojen suunnittelu eri käyttäjäryhmille ja käyttötarkoituksille
Carmenia teki yhdessä Hoivatilojen kanssa hankkeen kohteesta, jossa koulun yhteydessä toimii myös päiväkoti: Keski-Uudenmaan kristillinen koulu ja päiväkoti Petra. Kohteessa tuli ottaa huomioon tilojen monipuolisuus ja erilaiset oppilasryhmät. Koulupiha täytyi suunnitella niin, että kaikki oppilasryhmät saivat käyttöönsä omat, toimivat alueensa.
Teimme Hoivatilojen kanssa myös hankkeen Espoon kristillinen koulu. Kohde sijaitsee Matinkylän urheilupuiston vieressä. Suunnittelussa huomioitiin tilojen muuttuminen koulukäytöstä harrastus- ja kokoontumiskäyttöön iltaisin ja viikonloppuisin. Tämä otettiin huomioon esimerkiksi kulkureittien ja kulunvalvonnan kannalta. Oppilaat ovat viihtyneet uusissa tiloissaan erinomaisesti. Kuten Hoivatilojen artikkeli kohteesta kertoo: ”Rehtorin mieleen on jäänyt erityisesti erään kolmosluokkalaisen sanat; oppilas oli kotona tuumannut vanhemmilleen, että pääsisipä taas jo koululle, kun siellä on nyt niin mukavaa.”