Kestävät rakennus- ja suun­nit­te­lu­rat­kai­sut vi­her­ker­roin­las­kel­mil­la

heinäistutus

Kaupunkien tiivistyessä kasvillisuuspintojen merkitys korostuu entisestään. Viheralueiden menettäminen vaikuttaa haitallisesti luonnon monimuotoisuuteen, lisää kaupunkitulvien riskiä läpäisemättömien pintojen lisääntyessä ja vähentää ihmisten mahdollisuuksia virkistyä lähiluonnossa. Siksi monet kaupungit ja organisaatiot sekä Suomessa, että ulkomailla ovat omaksuneet viherkerroinlaskelmat osaksi rakennusmääräyksiä ja sertifiointijärjestelmiä, sillä ne edistävät viihtyisämpiä ja kestävämpiä kaupunkiympäristöjä. Viherkerroinlaskelmat kannustavat kestäviin rakennus- ja suunnitteluratkaisuihin ja auttavat vähentämään ympäristövaikutuksia. 

Mitä viherkerroinlaskelmat tarkoittavat? 

Viherkerroinlaskelmat auttavat arvioimaan rakennuksen tai alueen vihreän infrastruktuurin määrää ja laatua. Ne huomioivat esimerkiksi kasvillisuuden, sademäärän hallinnan, ekosysteemipalvelut ja viheralueiden käytön. Laskelmat auttavat suunnittelijoita ja päättäjiä tekemään tietoon perustuvia päätöksiä rakennusten ja piha-alueiden suunnittelussa ja kaavoituksessa.

Lisäämällä vihreää infrastruktuuria kaupungeissa, voimme parantaa ilmanlaatua, vähentää hulevesiongelmia, tarjota luonnollisia elinympäristöjä kasveille ja eläimille, sekä edistää ihmisten hyvinvointia. Kasvillisuuden avulla voidaan myös vähentää lämpösaarekeilmiön haittoja. 

Vihersuunnittelijan rooli viherkerroinlaskemissa 

Vihersuunnittelijalla on tärkeä rooli viherkerroinlaskelmien laatimisessa ja vihreän infrastruktuurin suunnittelussa. Vihersuunnittelijan roolissa tehtävänämme on ottaa huomioon kaupunkiympäristön tarpeet, ekologiset tekijät, kestävän kehityksen periaatteet sekä asukkaiden hyvinvointi viherympäristössä. 

Vihersuunnittelija analysoi tontin maaperän, ilmasto-olosuhteet ja muut tekijät, jotka vaikuttavat vihertehokkuuteen. Tämän perusteella suunnitellaan viherrakenne ja valitaan sopivat kasvilajit, puut, pensaat ja muut viherelementit. Vihersuunnittelijan tehtävänä on myös laatia pihasuunnitelmia ja tontinkäyttösuunnitelmia, joissa otetaan huomioon vihertehokkuuden tavoitteet. 

Useissa projekteissa laskemme pihasuunnitelman pohjalta viherkerrointyökalulla tontin vihertehokkuuden. Laskelma toimitetaan tarkastettavaksi rakennusvalvontaan yhdessä tontinkäyttösuunnitelman kanssa.  Työskentelemme yhdessä arkkitehtien ja muiden suunnittelijoiden kanssa varmistaaksemme, että viheralueet integroidaan saumattomasti rakennettuun ympäristöön. Teemme myös yhteistyötä kaupungin viranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa varmistaaksemme, että vihersuunnitelmat täyttävät paikalliset säädökset, kaavamääräykset ja kestävän kehityksen tavoitteet.

Kaiken kaikkiaan vihersuunnittelijan rooli viherkerroinlaskelmissa on keskeinen kestävän ja viihtyisän kaupunkiympäristön luomisessa. Siksi on erittäin tärkeää, että vihersuunnittelija otetaan mukaan jo hankkeen alkaessa, jotta säilytettävään kasvillisuuteen ja maaperään voidaan vielä vaikuttaa. 

Mitä vihertehokkuus tarkoittaa? 

Vihertehokkuus kuvaa tontin viherympäristön tehokkuutta yhdellä luvulla, joka lasketaan jakamalla painotettu viherpinta-ala tontin pinta-alalla. Painotettu viherpinta-ala sisältää erilaisten viherrakentamisen ratkaisujen, kuten puiden ja pensaiden, positiivisen vaikutuksen ympäristöön. Mitä suurempi vaikutus ratkaisulla on tontin monimuotoisuuteen, ilmastoon, hulevesien hallintaan tai maisemaan, sitä suurempi painoarvo sille annetaan. 

Vihertehokkuuden edistäminen auttaa rakentamaan kestävämpiä ja viihtyisämpiä kaupunkiympäristöjä, sillä kasvillisuus vaikuttaa monin tavoin ihmisten hyvinvointiin ja ympäristön kestävyyteen. Erilaisilla maankäyttöalueilla tavoiteltava vihertehokkuuden taso voi vaihdella, ja pihasuunnitelmassa otetaan huomioon pienemmät tavoitteet tiiviimmille alueille. 

Karkea arvio vihertehokkuudesta voidaan tehdä asemakaavaprosessin aikana, jolloin voidaan arvioida, tarvitaanko tavoitetta muokata tontin ominaisuuksien ja halutun lopputuloksen mukaan. Tällä tavoin voidaan ottaa huomioon hankkeiden yksilölliset tarpeet ja joustavuus. Lopullinen vihertehokkuus lasketaan pihasuunnitelmasta, joka voi olla erillinen dokumentti tai osa tontinkäyttösuunnitelmaa. 

Viherkerroinlaskemat kaupungeittain

Suomessa viherkerroinlaskemia käytetään useissa kaupungeissa. Kaupunkien tehtävänä on ohjata yhteisiä elinympäristöjämme ekologisesti ja sosiaalisesti kestävään suuntaan. Myös sidosryhmien on osallistuttava ilmasto- ja ympäristötyöhön. On tärkeää huomioida viherrakentaminen ja sen tarvitsema tilantarve jo rakentamisen suunnitteluvaiheessa, jotta kasvillisuuden määrää voidaan ohjata kaupungin tiivistyessä. Vehreän ja viihtyisän lähiympäristön luominen on vetovoimatekijä ja pieni osa koko rakennusprojektin kustannuksista. 

Helsingin asemakaavoituksessa on käytössä viherkerroin, joka kuvaa kuinka paljon tontilla on kasvillisuutta ja vettä viivyttäviä ratkaisuja suhteessa tontin pinta-alaan. Sen avulla pyritään varmistamaan riittävän viherpinta-alan säilyminen tonteilla ja samalla ehkäisemään hulevesitulvia, jotka voivat olla ongelmallisia esimerkiksi kerrostalo- ja korttelipihoilla. Hulevettä syntyy sateen tai lumen sulamisen seurauksena rakennetussa ympäristössä. Lisää hulevesistä ja niihin liittyvistä ratkaisuista, voit lukea lisää täältä

Hulevesipainanne

Oulun asemakaavavaiheessa tarkastellaan vihertehokkuustavoitteiden toteutumisen mahdollisuuksia. Viherkerrointyökalua on pilotoitu ensimmäisenä Vihreä kortteli- hankkeessa Kaijonharju-Linnanmaa- alueella. Vihertehokkuus on otettu käyttöön myös uusissa asemakaavoissa, myös tulevalla asuntomessualueella Hartaanselällä, jonne olemme paraikaa laatimassa yhdessä arkkitehtien kanssa tontinkäyttösuunnitelmaa ja vihertehokkuuslaskelmaa. 

Turun kaupungilla käytössä on siniviherkerroin, jota käytettään tarkistustyökaluna suunnittelijoille, jotka tekevät pihasuunnitelmia kaupunkialueella. Siniviherkertoimella lasketaan vihertehokkuus alueella. Siniviherkerrointa käytetään erityisesti asemakaavoituksessa ja rakennusvalvonnassa, mutta myös esimerkiksi tilapalveluissa. 

Tampereen viherkerroinmenetelmä on suunniteltu edistämään kaupunkivihreyttä ja luonnonmukaista hulevesien hallintaa kaupungin tiivistyvässä rakenteessa. Menetelmä mittaa korttelin tai tontin vihertehokkuutta, eli vihreän pinta-alan suhdetta korttelin tai tontin kokonaispinta-alaan. Sen avulla voidaan tarjota vaihtoehtoisia ratkaisuja kaupunkivihreän lisäämiseen ja hulevesien hallintaan. 

vihersuunnittelija

Vihertehokkuuden käyttö auttaa ohjaamaan ympäristövastuulliseen ja ihmisen hyvinvointia huomioivaan ympäristön rakentamiseen ja viherkerroinlaskelmat tarjoavat arvokasta tietoa ja työkaluja kestävien ja vihreiden ratkaisujen toteuttamiseen. Me Carmenialla autamme mielellämme vihersuunnittelijan roolissa. Mikäli tarvitset projektiisi osaavaa viher- tai maisemasuunnittelijaa, jolla on laaja ymmärrys vihertehokkuudesta ja kestävästä ympäristörakentamisesta, ethän epäröi olla meihin yhteydessä. 

Rakennetaan yhdessä kestävä tulevaisuus.