Ki­vey­sa­lu­een suunnittelu

Sauvakivi, neliökivi, klassikkokivi, antiikkikivi… Sileä pinta, hiekkapuhallettu pinta, kuvioitu pinta… Musta, harmaa, punainen, ruskea… Tiililadonta, riviladonta, parkettiladonta, roomalainen ladonta… Niin kivimalleissa, väreissä kuin ladontakuvioissakin on runsaasti vaihtoehtoja. Jos pihakiveyksen suunnittelussa tulee valinnan vaikeus kannattaa pyytää avuksi pihasuunnittelija.

Kiveyssuunnitelma
Esimerkki kiveyssuunnitelmasta.

Kiveyssuunnitelma aloitetaan hahmottelemalla tulevan kiveysalueen laajuus. Kiveystä voidaan käyttää esimerkiksi pihakäytävien, polkujen ja terassien päällysteenä, portaissa, autojen pysäköintialueilla, pyykinkuivaus- ja tuuletustelineiden sekä jäteastioiden alla, leikkialueilla tai vaikka kasvimaalla. Kiveysalueiden laajuuden suunnittelun jälkeen valitaan käytettävä kivimalli ja ladontakuvio, joiden valintaan vaikuttavat pihan ja sen rakennusten tyyli sekä asiakkaan pihalleen toivoma tunnelma. Käytettävä kivimalli vaikuttaa ladontakuvion valintaan, sillä kaikki kivimallit eivät taivu esimerkiksi kauniisti kaareviin muotoihin. Tai jos toiveissa on jokin tietty ladontakuvio, on kivimalli hyvä valita ladontakuvioon sopivaksi, koska kaikki ladontakuviot eivät onnistu kaikilla kivimalleilla.

Kiveyksen väri vaikuttaa pihan yleisilmeeseen ja yksilöllisyyteen. Värien avulla voidaan myös ohjata kulkua sekä rajata toisistaan pihan eri toimintojen alueita, kuten käytäviä ja oleskelualueita. Myös kiveyksen värin valinnassa huomioidaan pihan rakennusten väritys ja tyyli sekä asiakkaan toiveet.

Taloyhtiön laatoitus
Taloyhtiön sisäänkäynnin yhteydessä olevan kiveyksen suunnittelussa erotettiin eri alueet toisistaan vaihtamalla kiveyksien väriä ja ladontakuviota.

Usein vähemmälle huomiolle jäävä, mutta silti tärkeä osa kiveyssuunnitelmaa on kiveysalueen rajaus ympäröivistä pinnoitteista. Rajaus tuo kiveysalueelle ryhdikkyyttä ja tekee yleisilmeestä viimeistellyn. Rajaus voidaan tehdä esimerkiksi betonisella reunalistalla, muusta kiveysalueesta poikkeavan värisellä kivirivillä, kiveyskuvioon pitkittäin tai poikittain ladotulla kivirivillä tai graniittinoppakivillä.

Laatoitus reunakiveyksillä
Betonikiveys on rajattu ympäristöstä reunalistoilla.
Kiveysalueen keskellä olevat istutusalueet on rajattu graniittinoppakivillä.

Pihasuunnittelijan piirtämä kiveyssuunnitelma sisältää kivimallin, värin ja ladontakuvion valinnan lisäksi määräluettelon tarvittavista kivistä sekä työselostuksen, jossa kerrotaan kuinka suunnitelma tulisi toteuttaa. Pihasuunnittelija huomioi kiveysalueen suunnittelussa myös tarvittavat pinnan kallistukset sekä mitoittaa alueet ladontakuvion mukaan niin, että suunnitelmaa toteutettaessa leikattavia kiviä tulisi mahdollisimman vähän.

Kiveyssuunnitelman avulla on helppo pyytää tarjouksia suunnitelman toteuttamisesta viherrakentajilta. Kiveysalueen toteuttamisen hintaan vaikuttaa käytettävän kivimallin lisäksi muun muassa ladontakuvio. Monimutkaisemmat tai paljon kivien leikkausta vaativat kiveysalueet ovat kalliimpia toteuttaa. Näiden lisäksi hintaan vaikuttaa tontin lähtötilanne. Tontin pohjamaa määrää tarvittavien massanvaihtojen määrän ja rakennekerrosten vahvuuden. Uudisrakennuksen pihalla kiveysaluetta päästään usein rakentamaan jo talon rakentamisen yhteydessä valmiiksi levitetyn murskekerroksen päälle, kun taas pihasaneerauskohteessa liikkeelle päästään hitaammin aloittamalla vanhojen pinnoitteiden purkamisella.